novosti za građane

Uskoro otvaranje Centra za komunalne usluge: Plaćanje računa i izdavanje saglasnosti na jednom mjestu

Hronika26.05.16, 14:41h

Uskoro otvaranje Centra za komunalne usluge: Plaćanje računa i izdavanje saglasnosti na jednom mjestu
Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a, rekao je da će osim bolje usluge, građanima biti omogućeno i kvalitetnije praćenje naplate komunalnih usluga Sarajevogasa, Vodovoda i kanalizacije, Toplana i Rada, dok preduzeća Tržnice - pijace, Pokop i Park nemaju taj individualni dio komunalne potrošnje i ona će biti organizirana na drugi način

 

U Kantonu Sarajevo uskoro bi u funkciju mogao biti pušten Centar za korisnike komunalnih usluga koji će omogućiti da se na jednom mjestu završe poslovi vezani za sve komunalne usluge od izdavanja potrebnih saglasnosti do plaćanja računa.

 

Potrošnja

 

Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a, rekao je da će osim bolje usluge, građanima biti omogućeno i kvalitetnije praćenje naplate komunalnih usluga Sarajevogasa, Vodovoda i kanalizacije, Toplana i Rada, dok preduzeća Tržnice - pijace, Pokop i Park nemaju taj individualni dio komunalne potrošnje i ona će biti organizirana na drugi način.

 

O ovom i drugim prijedlozima poboljšanja djelatnosti komunalnih preduzeća bilo je riječi nakon prezentacije pregleda rezultata i mogućih unapređenja rada javnih komunalnih preduzeća u KS-u.

 

Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa, istakla je da je cilj prezentacije analiza izvještaja preduzeća iz 2015. i da se poslovni rezultati objedine na jednom mjestu, kao i da se stvori realna slika trenutnog stanja u komunalnoj privredi i razmotre mogućnosti njenog poboljšanja.

 

Navedeno je da se prednosti komunalne privrede ogledaju u vrijednosti kapitala koji iznosi oko 914 miliona KM, kao i vrijednosti stalnih sredstava većih od milijardu KM, da je ostvaren prihod od približno 269 miliona KM, te da je ukupni broj kupaca komunalnih usluga u KS-u 442.000.

 

Dobavljači

 

Kako je istaknuto, podaci upućuju na jak, vrijedan i veliki sistem.


- Finansijski rezultati koji se ostvaruju nisu zadovoljavajući, kao i ekonomski pokazatelji, jer na njih utiču ograničavajući faktori. To su neekonomska cijena komunalnih usluga i problematika dužničko-povjerilačkih odnosa između Toplana i Sarajevogasa koji imaju najveće obaveze u ukupnim obavezama komunalne privrede prema svojim dobavljačima, navela je Glamoč. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook