rasprave, a nigdje rješenja

Izetbegović o Mostaru: Nisam optimist kao Čović

Front26.05.16, 08:32h

Izetbegović o Mostaru: Nisam optimist kao Čović
Po njegovim riječima, postoji zahtjev srpskih predstavnika u koaliciji na nivou države da se stvar sa popisom dalje razmatra, da se dalje donose neke nove odluke koje bi relativizovale ovo što je urađeno od direktora Agencije za statistiku BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon sastanka predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH, održanog jučer popodne u Sarajevu, rekao novinarima da ništa definitivno nije riješeno, "ali je bilo raspravljano o svemu što je otvoreno".


Po njegovim riječima, postoji zahtjev srpskih predstavnika u koaliciji na nivou države da se stvar sa popisom dalje razmatra, da se dalje donose neke nove odluke koje bi relativizovale ovo što je urađeno od direktora Agencije za statistiku BiH.

 

- Mi mislimo da to nije put. Ako je čovjek nešto pogriješio, postoje zakoni, postoje sudovi, pa neka sudovi procijene da li je poštovao zakon. Mislim da je u potpunosti poštovao zakon i preporuke i EUROSTAT-a - kazao je Izetbegović.

 

Kad je u pitanju prilagođavanje SSP-a, on kaže kako misli da su tu na putu da neke stvari riješe.

 

- Mislim da imamo dosta dobru ponudu pregovarača sa evropske strane. Tu sam optimist. Kad je u pitanju ispunjavanje onoga što se od nas traži od strane NATO-a, uknjižba perspektivnih lokacija ne ide dobro u RS, ne ide ustvari nikako - ocijenio je predsjedavajući bh. Predsjedništva, te dodao da mogu uraditi, možda, pregled odbrane, „gdje su takođe jaki zahtjevi od Mladena Ivanića“.

 

Izrazio je nadu da će ipak uspjeti naći neko „srednje rješenje“ do kraja maja. Na današnjem sastanku razgovarano je i o akcizama, a Izetbegović kaže da su i tu na tragu da konačno riješe akcize na alkohol, akcize na goriva. Ocjenjujući dosta dobrim ovaj sastanak, kazao je da nije sve riješeno, ali je mnogo toga pokrenuto i nagovještavaju se rješenja.


 
Govoreći o izborima za grad Mostar, Izetbegović je da prokomentarisao izjavu člana Predsjedništva Dragana Čovića da bi morali do kraja idućeg tjedna imati rješenje za izbore u Mostaru, rekavši da je Čović, po njemu, „prevelik optimist, prečesto“.

 

- Ja bih volio da je to tako, ali nisam uvjeren. Mislim da su u ovom času vrlo daleko pozicije. Bili smo se jako približili i onda smo se vratili u neke pozicije prije godinu- dvije dana. Ja lično nisam optimist, a sve ćemo učiniti da se ti stavovi, prije svega na nivou predstavnika u Mostaru, riješe. Ako su oni u stanju da približe stavove, mi ćemo ih sigurno pratiti na nivou centrala. Ali ja nisam optimist poput gospodina Čovića - naveo je Izetbegović.


 
On je rekao da je intenzivno razgovarao jučer i prekjučer sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a jučer ujutro su razgovarali i sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem. - Dogovorili smo se da iduće sedmice sjednu predstavnici HDZ-a, SBB-a i SDA iz Federalne vlade potpomognuti predsjednicima stranaka i da riješimo neke stvari kada su u pitanju imenovanja i kada je u pitanju ubrzana izgradnja infrastrukture. I tu smo u jednom zastoju - ocjenio je Izetbegović. Mislim, dodao je on, da će biti nekih značajnijih pomaka iduće sedmice.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook