olympus, wolkswagen, lehman brothers...

Na listi i neke od najmoćnijih kompanija: Ovo je sedam najvećih prevara u svijetu biznisa

Biznis Klub25.05.16, 21:22h

Na listi i neke od najmoćnijih kompanija: Ovo je sedam najvećih prevara u svijetu biznisa
Za ove najgore prevare u historiji najčešće nikada nitko nije odgovarao

 

Volkswagenova prevara

Procijenjena šteta: 1,87 milijardi dolara (prva procjena)

 

Najveći proizvođač automobila na svijetu, priznao je namještanje mjerenja emisije ispušnih plinova iz dizela motora u automobilima koje je prodavao po EU i SAD-u. Skandal je bivšeg direktora Martina Winterkorna stajao posla. VW je sad pod povećalom u svim zemljama u kojima posluje

 

Worldcom skandal

Šteta: 107 milijardi dolara

 

Američki telekomunikacijski div bankrotirao je 2002. zbog brojnik dokazanih malverzacija. Menadžment je objavljivao netočne podatke o navodno uspješnom poslovanju i profitu od četiri milijarde dolara. A profita uopće nije bilo. Nakon otkrića, dionice su se strmoglavile i tvrtka je propala. Izgubljeni su deseci tisuća radnih mjesta, a dioničari su ostali bez svojih vrijednosti.  Bivši direktor Bernard Ebbers osuđen je 2005. na 25 godina zatvora.

 

Enron skandal

Šteta: 74 milijarde dolara

 

Američka energetska kompanija Enron bankrotirala je 2001. godine zbog skandala s prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj povijesti. Tvrtka je prikrivala ogromne dugove, osim toga je na najbrutalnije načine ucjenjivala partnere na tržištu, da bi naposljetku, po otkrivanju, nastala šteta od 74 milijarde dolara. Dionice su se strmoglavile sa 90 na 0,67 dolara, radnici su gubili radna mjesta, ali i svoje umirovljeničke fondove. Zanimljivo je da je Enron uoči skandala šest godina magazin Fortune proglašavao američkom najinovativnijom tvrtkom.

 

Prevara Bernarda Madoffa

Šteta: 65 milijardi dolara

 

Bernard Madoff  je platio sa 150 godina zatvora to što je na Wall Streetu organizirao financijsku piramidu, prikupljao je novac za koji je tvrdio da ga ulaže, i pritom obećavao ogromne kamate. Pronevjerio je 65 milijardi dolara, a do otkrića su ga zvali financijskim genijem.

 

Libor skandal

Šteta: 9 milijardi dolara (u kaznama)

 

Skandal oko libora izbio je 2012. kada je britanska banka Barclays priznala da je manipulirala kamatnim stopama. Barclays je kažnjen sa 290 milijuna funti, a štetu su trpjele i druge velike banke zbog uloge u skandalu. Tom Hayes bivši radnik banaka UBS i Citygroup, prva je osoba osuđena u nizu onih koji su manipulirali kamatnim stopama, i to na 14 godina zatvora.

 

Olympusova prevara

Šteta: 1, 7 milijardi dolara

 

Tužilaštvo u Tokiju podiglo je optužnicu protiv kompanije Olympus i tri njena bivša izvršna direktora u vezi s prikrivanjem gubitaka od 1,7 milijardi dolara. Oni su podatke krili dva desetljeća. Skandal je žestoko uzdrmao japansku industriju. Otkriven je nakon što je bivši izvršni direktor Michael Woodford naveo da je otpušten zato što je doveo u pitanje računovodstvenu politiku kompanije.

 

Lehman Brothers

Šteta: 50 milijardi dolara

 

Globalni financijski div preko svojih direktora prikazivao je da ima 50 milijardi dolara više vrijednosti u novcu, a isto toliko manje u toksičnim vrijednosnim papirima koji su se ticali kreditnog kraha na nekretninskom tržištu. Nakon otkrića 2008., banka je bankrotirala. Osuđen nije nitko zbog nedostatka dokaza. Samo godinu ranije, 2007., Fortune je odao posebno priznanje Lehman Brothersu kao tvrtki od posebnog ugleda.

 

(Express.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook