AGENCIJA ZA STATISTIKU RS

'Jukić je napravio svoj lični program obrade podataka, Centralni popisni biro ga nije ni vidio'

Front25.05.16, 17:34h

'Jukić je napravio svoj lični program obrade podataka, Centralni popisni biro ga nije ni vidio'
- Najvažnije povrede Zakona su sljedeće: direktor Agencije za statistiku BiH je „usvojio“ potpuno novi program obrade podataka koji je zapravo, njegov individualni akt, jer spomenuti program nije prethodno razmatran na Centralnom popisnom birou, kao najvišem popisnom tijelu, kako to Zakon nalaže - navodi se u saopćenju

 

Zavod za statistiku Republike Srpske (RS)  saopćio je danas da je, u skladu sa Zakonom o popisu, jedinstvena baza podataka, koja se sastoji od svih prikupljenih i obrađenih podataka, vlasništvo sve tri statističke institucije, što konkretno znači da niti jedna od tri statističke institucije nema isključivo pravo da raspolaže popisnim podacima.

 

Iz entitetske statističke institucije su danas uputili pisma Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, te predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i članovima ovog tijela.

 

U pismu Jukiću izraženi su stavovi Zavoda za statistiku RS-a povodom, kako se navodi, nezakonitog usvajanja Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

 

Zavod je u navedenom aktu “ukazao na brojne materijalne i formalne nezakonitosti jer je spomenuti program donesen suprotno Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine”.

 

- Najvažnije povrede Zakona su sljedeće: direktor Agencije za statistiku BiH je „usvojio“ potpuno novi program obrade podataka koji je zapravo, njegov individualni akt, jer spomenuti program nije prethodno razmatran na Centralnom popisnom birou, kao najvišem popisnom tijelu, kako to Zakon nalaže - navodi se u saopćenju.

 

Također, dodaju da direktor nije mogao „usvojiti“ program odlukom, kao što je to učinio, jer se pravni akt usvaja samo glasanjem, a po Zakonu direktor Agencije nema ovlaštenje za „usvajanje“ takvog akta.

 

Podsjećaju i da entitetski zavodi nisu učestvovali u izradi programa, što Zakon izričito nalaže; te da za „usvajanje“ programa Jukić nije imao saglasnost ni u samoj Agenciji za statistiku BiH, što je neophodno, jer po Zakonu o popisu, Agencija utvrđuje program, a ne direktor Agencije.

 

-Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH iz reda srpskog naroda Miljan Popić je prije i tokom samog čina „usvajanja“ programa od direktora Agencije za statistiku upozorio javnost da je program nezakonit, navodeći i koje su konkretne odredbe ovim programom prekršene, no Jukić je ostao pri svome nezakonitom stavu - stoji u saopćenju Zavoda za statistiku RS-a.

 

 Donošenjem Programa, kao individualnog akta, sve odredbe u Zakonu koje se odnose na nacionalnu zastupljenost učesnika u popisu (popisivači, instruktori, članovi popisnih komisija jedinice lokalne samouprave) postale su, kako dodaju, bespredmetne.

 

-Sporni program direktora Agencije predviđa da se do 1.jula objavi samo ukupan broj stanovnika na svim nivoima vlasti (država, entiteti, kantoni, općine, Brčko Distrikt BiH), međutim, svi ostali konačni rezultati popisa koji se dobijaju s popisnice nisu programom predviđeni za objavljivanje u navedenom zakonskom roku, nego do 31. decembra 2016. godine, što je, također, protivzakonito, tvrde iz Zavoda za statistiku.

 

U svojim materijalnim odredbama program je, navode, u svim otvorenim pitanjima, o kojim nije mogao biti postignut dogovor, predvidio nezakonita rješenja.

 

-Ključno je da je grubo prekršen član 7. Zakona o popisu (stalno nastanjeno stanovništvo), jer je na osnovu ovog programa Jukić lično odredio, što je potvrdio i na konferenciji za štampu, da će sva popisana lica u spornim popisnicama biti rezidenti, iako najveći broj tih lica ne ispunjavaju zakonske uslove za status stalno nastanjenog stanovnika, navode iz Zavoda  i podsjećaju da su zatražili da direktor Agencije za statistiku svoju odluku, kao nezakonitu, stavi van snage. 

 

 Predmet pisma upućenog Vijeću ministara BiH odnosi se “na pomenute nezakonitosti” pri donošenju Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine te zahtjev Vijeću ministara BiH “za donošenje odluke o stavljanju van snage nezakonitog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine”, kao i odluke direktora Agencije za statistiku BiH o „usvajanju“ Jedinstvenog programa. 

 

 -Ovo pismo je značajno stoga što je Vijeće ministara BiH duboko angažovano u popisnim aktivnostima, i to direktno putem koordinatora za popis, koji se imenuje iz članova Vijeća ministara, s ciljem da koordinišu ključne aktivnosti u popisu, stoji u saopćenju.

 

Trenutno ovu funkciju vrši ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, koji je medijima izjavio da će se zalagati da pri popisnim aktivnostima, u svemu bude ispoštovan Zakon o popisu. 

 

Zavod je upozorio da je sporni program o kojem nisu bili upoznati ni članovi Vijeća ministara BiH “nezakonit i da se njime mijenjaju originalni odgovori na popisnicama, te očekuje odluku kojom će se program gospodina Jukića, kao nezakonit, staviti van snage”. 

 

Osim navedenog, Vijeće ministara BiH je zaključio Memorandum o razumijevanju s Evropskom komisijom i Vijećem Evrope o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2012./13, na osnovu kojeg je angažovana Međunarodna posmatračka operacija popisa u BiH.

 

-Trenutna situacija je takva da je povjerenje u popis zbog nezakonitih postupaka direktora Jukića, na koje ukazujemo, jako upitno, navode iz Zavoda za statistiku RS-a.

 

Osim što bira i postavlja direktora Agencije, Vijeće ministara može, kako dodaju, u okviru svojih nadležnosti, otvoriti raspravu o radu i odgovornosti organa uprave i utvrditi način ispitivanja stanja u oblasti njihove nadležnosti i pokrenuti postupak za smjenjivanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca organa uprave.

 

-S obzirom na ove nadležnosti, Zavod očekuje da, po ovom izuzetno važnom pitanju, Vijeće ministara BiH pokrene navedene aktivnosti u cilju stavljanja van snage sporne odluka, a što zahtijeva i Vlada RS-a i zamjenik direktora Agencije, iz reda srpskog naroda, koji je također uputio pismo relevantnim institucijama i direktoru Agencije s navedenim zahtjevom- navode iz Zavoda za statistiku RS-a i upozoravaju da rezultati popisa, koji su doneseni protivno Zakonu, van zakonskog roka i koji se zasnivaju na nezakonitom programu obrade podataka, ne mogu biti validni. 

 

(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook