Uslovi za 550 miliona eura

Pogledajte šta sve traži MMF: Privatizacija preduzeća, smanjenje javne potrošnje, nezavisnost CB BIH

Hronika25.05.16, 10:35h

Pogledajte šta sve traži MMF: Privatizacija preduzeća, smanjenje javne potrošnje, nezavisnost CB BIH
Tri osnovna cilja koja se traže od BiH su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije

 

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahi-ja, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 10. do 24. maja 2016. da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem Proširenog aranžmana (EFF) sa MMF-om.

 

Ilahi je kazao da su delegacija MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu oko 550 miliona eura. No, da bi došlo do odobravanja aranžmana vlasti u BiH moraju provesti niz mjera.

 

- Ekonomija pokazuje značajnije znakove oporavka. Očekuje se da će rast ove godine dostići stopu od 3,0 posto. Inflacija je ostala niska, što je uglavnom odraz niske inflacije u eurozoni, koja se prenosi u BiH zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora. Vanjski i unutrašnji debalansi su se posljednjih godina postepeno smanjili. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne.

 

Tri osnovna cilja koja se traže od BiH su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije. S tim u vezi, predviđene su sljedeće mjere: unapređenje funkcionisanja tržišta rada, uključujući i putem provedbe nedavno usvojenih zakona o radu Međunarodni monetarni fond Washington, D.C. 20431 USA 4 - ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja preduzeća u državnom vlasništvu u FBIH, kako bi pomogli unapređenje ekonomskog upravljanja i konkurencije, te smanjili rizik za javne finansije - postepeno smanjenje opterećenja na rad i usaglašavanje propisa i poreskih zakona između entiteta u cilju smanjenja opterećenje poslovnih subjekata.

 

Drugo, smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. U tom pogledu predviđene su sljedeće mjere: postepeni prelazak na niži nivo izdvajanje za plate i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje naplate prihoda putem bolje saradnje između poreznih uprava, uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama, uključujući i reformu penzionog sistema u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i preduzećima u državnom vlasništvu.

 

Treće, očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta. Neke od mjera će obuhvatiti: očuvanje aranžmana valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštite nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine, izradu sveobuhvatnih strategija za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama - usvajanje zakona koji će modernizovati bankarsku legislativu, jačanje saradnje između agencija iz finansijskog sektora i rješavanje problema visikog nivoa nekvalitetnih kredita.

 

Aranžman će imati ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći. Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook