DOGOVOREN NOVI ARANŽMAN

Šef misije MMF-a u BiH: Novih 550 miliona za privatizaciju, restrukturu državnih firmi i tržišta rada

Front24.05.16, 20:52h

Šef misije MMF-a u BiH: Novih 550 miliona za privatizaciju, restrukturu državnih firmi i tržišta rada
Dodao je da reforme uključuju i postepenu fiskalnu konsolidaciju, postepeno smanjenje deficita i javnog duga u smislu unutar čega postoje elementi koji se odnose na bolju potrošnju vlade, smanjenje obima vlade i preusmjeravanje potrošnje s tekuće na kapitalna ulaganja

 

Šef Misije MMF-a u BiH Nadeem Ilahi izjavio je danas u Sarajevu da je, nakon dvije sedmice pregovora, postignut dogovor s predstavnicima bh. vlasti, koji još mora odobriti Odbor MMF-a.

 

Naglasio je da je riječ o tzv. Proširenom aranžmanu u trajanju od 36 mjeseci i u ukupnom iznosu od 550 miliona eura, a koji podrazumijeva provođenje obimnih i značajnih mjera.

 

Ilahi je naveo da strukturne reforme čiji su provedbu dogovorili s bh. vlastima u naredne tri godine uključuju poboljšanje poslovnog okruženja, što uključuje unapređenje tržišta rada, novu rundu privatizacije i restruktuiranja državnih preduzeća, te smanjenje poreskog opterećenja rada.

 

Dodao je da reforme uključuju i postepenu fiskalnu konsolidaciju, postepeno smanjenje deficita i javnog duga u smislu unutar čega postoje elementi koji se odnose na bolju potrošnju vlade, smanjenje obima vlade i preusmjeravanje potrošnje s tekuće na kapitalna ulaganja.

 

Ilahi je rekao da posljednji elemenat reformi uključuje poboljšanje stabilnosti finansijskog sektora s naglaskom na očuvanje valutnog odbora i nezavisnost Centralne banke.

 

Također, istakao je da je dogovoreno da će biti uspostavljene strategije da bi osjetljivosti bankarskog sektora na vrijeme bile suzbijane, kao i modernizacija zakona o bankama u aspektima nadzora.

 

Ilahi je rekao da je ekonomska procjena koju je Misija izvršila, pokazala da je u BiH ostvaren određen ekonomski oporavak, te da očekuju da stopa rasta BDP-a i ove godine bude oko tri posto, dok je inflacija prilično niska.

 

Podcrtao je da očekuje da će Svjetska banka i Evropska unija nakon ovog dogovora pokrenuti svoje programe s bh.vlastima tako da bi kompletan paket podrške međunarodnih partnera trebao biti realiziran u budućnosti.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da u Federaciji slijedi nastavak privatizacije, restrukturiranja i boljeg upravljanja državnim poduzećima. Najavio je i nastavak rigoroznog smanjenja javne potrošnje, te infrastrukturne radove koji značajno utiču na rast BDP-a.

 

Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da novi aranžman treba biti podrška provođenju Reformske agende, te da Vlada RS smatra da su mjere koje su definisane dobre i svakako bi ih trebalo provesti, uz MMF-ov aranžman ili samostalno.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook