istraga u toku

Utajili 1,6 milijardi poreza? Policija upala u sjedište Googlea u Parizu

Hronika24.05.16, 15:41h

Utajili 1,6 milijardi poreza? Policija upala u sjedište Googlea u Parizu
Francuske vlasti sumnjiče francusku podružnicu internetskog diva Googlea za utaju 1,6 milijardi eura poreza, prenosi BBC


Zbog sumnje na utaju poreza, u francusko sjedište Googlea u Parizu upali su istražitelji.


Francuske vlasti sumnjiče francusku podružnicu internetskog diva Googlea za utaju 1,6 milijardi eura poreza, prenosi BBC.


Racija je počela u 5 sati ujutro, prenosi pariški list Le Parisien te je provedena u strogoj tajnosti, kako bi se izbjeglo bilo kakvo curenje informacija.


Na mjestu događaja bilo je stotinu francuskih istražitelja, pet financijskih tužitelja te ogromne policijske snage, prenosi The Local.


Press služba Googlea za Francusku nije bila dostupna za komentar na upit AFP-a. Izvor blizak tom pitanju izjavio je u veljači da francuski poreznici potražuju od high-tech diva 1,6 milijarda neplaćenog poreza, što ministarstvo financija nije potvrdilo.


Google i druge multinacionalne američke kompanije poput Amazona i Facebooka redovito su na meti kritike da žele izbjeći plaćanje poreza, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi, tako što otvaraju sjedište u zemljama s nižim porezom, što nazivaju "poreznom optimizacijom".


Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtka (12,5 posto) u EU-u.


Francuska podružnica Googlea je u martu  2014. primila od francuske porezne službe "obavijest" o novom izračunu poreza, kojega se iznos ne navodi. 

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook