program mjera za poticaj

Služba za zapošljavanje KS-a: U javnim radovima posao će dobiti 450 osoba

Front23.05.16, 21:19h

Služba za zapošljavanje KS-a: U javnim radovima posao će dobiti 450 osoba
Vlada KS-a usvojila je program mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo kojim je za javne radove predviđeno 694.413 KM. U planu je, kako su nam kazali u Službi, posao za 450 nezaposlenih osoba- piše Oslobođenje

 

Kao i prethodnih, i ove godine Služba za zapošljavanje KS-a realizovat će program javnih radova.


Vlada KS-a usvojila je program mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo kojim je za javne radove predviđeno 694.413 KM. U planu je, kako su nam kazali u Službi, posao za 450 nezaposlenih osoba.

 

Dva mjeseca


- Javni radovi se realizuju angažovanjem na period od dva mjeseca najugroženijih kategorija nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a u svrhu izvršavanja poslova od šireg društvenog interesa. Nezaposlene osobe moraju biti prijavljene na evidenciju nezaposlenih u KS-u, prije objave javnog poziva. Neto naknada za rad iznosi 600 KM mjesečno po jednoj angažovanoj osobi, odnosno 771 KM u mjesečnom bruto iznosu, naveli su iz Službe.

 


Javni radovi će se izvoditi u oblastima uređenja okoline, izgradnje i sanacije infrastrukture, socijalne zaštite u KS-u i kulture, turizma i sajamskih manifestacija.

 

Najugroženiji


U ovom programu prednost za učešće imaju demobilisani borci, šehidske porodice, RVI, djeca RVI-ja koji imaju procenat invalidnosti 100 posto, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, te najugroženije kategorije nezaposlenih osoba korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80 posto invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama. Prednost će imati Romi, roditelji/usvojitelji djece koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak, osobe sa invaliditetom, osobe koje ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme čekanja na zaposlenje, samohrani roditelji, korisnici javnih kuhinja, kao i osobe sa statusom člana domaćinstva u kojem nijedan član nije zaposlen i nezaposlene osobe iz savjetodavnog procesa.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook