SARAJEVO I ZAGREB U HUMANOJ AKCIJI

Spoj umjetnosti i radosti: Mali Magacin Kabare i Crveni nosovi započinju saradnju za dobrobit djece i mladih u BiH

Kultura23.05.16, 12:58h

Spoj umjetnosti i radosti: Mali Magacin Kabare i Crveni nosovi započinju saradnju za dobrobit djece i mladih u BiH
Mali Magacin Kabare ugostio je CRVENE NOSOVE u Sarajevu te će zajedno organizirati radionicu cirkuskih vještina u trajanju od tri sata za djecu i mlade, 20-ak polaznika Kabarea

 

U organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti 'Ja BiH...' Zagreb suradnju su ostvarili Mali Magacin Kabare, umjetnička organizacija iz Sarajeva, i udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori iz Zagreba koja donosi smijeh i radost djeci u bolnicama. Tim povodom danas je u Sarajevu održana i press konferencija na kojoj su se medjima obratili Ismet Efendić (Ja BiH...), Emir Kapetanović (Mali Magacin Kabare),  Mladenka Majerić  i Zoran Vukić (CRVENI NOSOVI klaunovidoktori).

 

Ove snage su se ujedine pod okriljem kuće udruga Spajalica u kojoj zajedno, u Hrvatskoj, djeluju Udruga 'Ja BIH...' i CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.


Mali Magacin Kabare ugostio je CRVENE NOSOVE u Sarajevu te će zajedno organizirati radionicu cirkuskih vještina u trajanju od tri sata za djecu i mlade, 20-ak polaznika Malog Magacin Kabarea.

 

mali-magacin-kabare-i-crveni-nosovi-press-1


Povodom ove suradnje Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja BiH, kaže:


- Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH..Zagreb je programom vezala u SpajaLICI dvije umjetničke organizacije - CRVENE NOSOVE iz Zagreba i Magacin Kabare iz Sarajeva te njihove programe za mlade. Mladi (srednjoškolci) će imati prilike da se kroz  radionicu za klaune, vrhunskih i profesionalnih CRVENIH NOSOVA, upoznaju s tim vidom znanja. Naravno u aktivnostima će pomoći i članovi Magacin Kabarea, te njihovi aktivni članovi: redatelj, glumci i mladi polaznici.


- Drago nam je da smo u okviru projekta SpajaLICE ujedinili snage s udrugom Ja BiH i umjetničkom organizacijom Mali Magacin Kabare. Već tri godine povremeno posjećujemo Bosnu i Hercegovinu, a ove godine ćemo uz Sarajevo posjetiti i druge gradove. Ovaj posjet nam je posebno važan jer imamo prilike prenijeti znanja lokalnoj umjetničkoj organizaciji. Nama iz CRVENIH NOSOVA bi bilo jako drago kada bi postojao sličan program koji bi provodila lokalna organizacija. Uz spomenutu radionicu, klaunovidokori će posjetiti djecu na liječenju u Sarajevu u okviru projekta koji financira Europska unija "Lica iz nosa" – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti, ističee Mladenka Majerić, izvršna direktorica CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

 

mali-magacin-kabare-i-crveni-nosovi-press-2


Zoran Vukić, voditelj radionice i umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA, dodaje:


- Veoma smo sretni što imamo priliku podijeliti znanje i iskustvo stečeno u višegodišnjem radu u zdravstvenim i socijalnim ustanovama s mladim i talentiranim polaznicima Malog Magacin Kabarea. Iako naizgled neozbiljne i lagane, klaunovske vještine su zahtjevne te traže potpuno predanje i otvaranje sadašnjem trenutku i klaunu kojeg svi nosimo u sebi. Nadamo se da će mladi Malog Magacin Kabarea nastaviti razvijati klaunovske vještine i koristiti ih za donošenje smijeha svojoj zajednici.


Emir Kapetanović, redatelj i direktor Malog Magacin Kabarea, ističe da "Udruga Ja BiH... godinama spaja Sarajevo i Zagreb pa tako i Magacin Kabare sa zagrebačkim umjetnicima", te kaže:


- Velika mi je čast što je jedan od spojeva koji smo ostvarili i spoj s CRVENIM NOSOVIMA. Prvo, prije dvije godine u Zagrebu, a zatim i ove godine, kada mi imamo čast biti domaćini. Magacin Kabare kroz projekat Malog Magacin Kabarea svakodnevno radi na edukaciji djece i mladih s akcentom na humanitarni i društveno angažovani rad. Od velikog nam je značaja biti u prilici da učimo i razmjenjujemo iskustva s ekipom CRVENIH NOSOVA.


Dva najbolja polaznika radionice cirkuskih vještina, uz predstavnike Malog Magacin Kabarea i udruge Ja BiH će imati priliku pratiti CRVENE NOSOVE u njihovu posjetu djeci na liječenju u bolnici u Sarajevu. Na ovaj način će imati priliku iz prve ruke vidjeti kolika je moć umjetnosti i radosti koja proizlazi iz klaunovskih vještina.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook