Foto/ neka druga arabija

Za njih zakon ne važi: Seksipilne 'grešnice' - ove saudijske princeze krše sva pravila šerijata!

ŽENA iN10.05.16, 12:03h

Za njih zakon ne važi: Seksipilne 'grešnice' - ove saudijske princeze krše sva pravila šerijata!
Definitivno, nije lako biti žena u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Možda o tome najbolje svjedoče pravila odijevanja koja nalaže šerijatski zakon, a koja, ako se prekrše, budno prati specijalna policija zadužena za hvatanje i kažnjavanje 'prijestupnica'

 

Jedna od zemalja sa najstrožijim zakonima prema ženama je Saudijska Arabija. Naime, u ovoj bliskoistočnoj zemlji, za naše pojmove, vjerovatno bi malo bilo reći da su ženama uskraćena temeljna ljudska prava. Uskraćeno im je skoro sve!

 

Dijapazon zabrana i ograničenja je širok. Od toga da na ulicu ne smiju izlaziti same (samo u pratnji najbliže muške osobe, muža ili srodnika), nije im dozvoljeno voziti automobil (to se smatra haramom), o putovanjima da ni ne govorimo.


O glasanju na izborima donedavno nije bilo ni riječi, no to se sada promijenilo. Međutim, ne u nekim velikim razmjerima. Tek mali broj žena glaa, a pozicije za koje se smiju kandidirati mahom nisu od velikog političkog značaja.

 

Definitivno, nije lako biti žena u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Možda o tome najbolje svjedoče pravila odijevanja koja nalaže šerijatski zakon, a koja, ako se prekrše, budno prati specijalna policija zadužena za hvatanje i kažnjavanje 'prijestupnica.'

 

No, izgleda da ova rigorozna pravila ne važe za sve. Naime, njih očigledno ne poštuju neke pripadnice kraljevske porodice.


Jedna od njih je Ameera al-Taweel, dotjerana 33-godišnja princeza, udata za saudijskog princa Al-Walida bin Talala.

 

ameera-al-taweel

 

Prošle godine ona je dospjela na naslovnice novina nakon što je najavila da želi voziti automobil u Saudijskoj Arabiji, gdje ženama nije dozvoljeno da voze.

 

ammera-al-taweeh

 

Ona je rekla kako nije fer da sa međunarodnom vozačkom dozvolom može voziti bilo gdje osim u vlastitoj zemlji. 

 

I ne samo to, Ameera veoma vodi računa o stilu odijevanja koji odudara od klasične arapske žene. 

 

ameera-al-taweel2


Možda i više od Ameere, svemu ovom 'prkosi' arapska princeza za koju internacionalni mediji kažu da ima najviše stila, Deena Abdulaziz. 

 

deena-abdulaziz


Zato se o njenom stilu govori mnogo dalje od Rijada i New Yorka, gradova u kojima provodi najveći dio godine.

 

Sudbonosno DA Deena je izgovorila u vjenčanici koju je za nju dizajnirao Azzedine Alaia, a čak je slavni Christian Louboutin po njoj nazvao jedne svoje cipele. 

 

deena-abdulaziz

 

No, možda i nije teško 'nositi se tako', kada živiš u New Yorku. Međutim, Deena je u Rijadu u Arabiji otvorila modni butik D'NA.

 

Koliku pažnju javnosti izaziva ova atraktivna Saudijka gdje god se pojavi, svjedoči i ogroman broj fotografija njenih raskošnih modnih kombinacija, koje možete pogledati ovdje 

 

Poslovne, obrazovane, izgrađene, žene na svom mjestu. Ko zna, možda one svojim angažmanom doprinesu nekom ljepšem i pravednijem poimanju žene i njenih prava u Saudijskoj Arabiji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook