grčka

Počeo opći štrajk, neće raditi prijevoznici, vladini uredi, novinari

Hronika06.05.16, 11:58h

Počeo opći štrajk, neće raditi prijevoznici, vladini uredi, novinari
Najveća grčka sindikalna centrala GSEE kaže da su reforme "posljednji ekser u kovčegu" radnika i penzionera koji su se već puno žrtvovali u posljednjih šest godina štednje

 
U Grčkoj je jutros počeo 48-satni opći štrajk protiv porezne i penzione  reforme koju prezadužena država mora provesti prema dogovoru sa stranim kreditorima postignutim prošle godine.

 
Štrajk u organizaciji najvećih sindikata u javnom i privatnom sektoru dovest će do blokade brodova u lukama, smetnji u javnom prijevozu, zatvaranja vladinih ureda, a neće raditi ni novinari, prenosi Hina.

 
Najveća grčka sindikalna centrala GSEE kaže da su reforme "posljednji ekser u kovčegu" radnika i penzionera koji su se već puno žrtvovali u posljednjih šest godina štednje.

 
Sindikati protestiraju protiv postroženja fiskalnog režima i smanjenja budućih penzija, koje je vlada predvidjela kako bi održala obećanje prema EU-u, MMF-u i Evropskoj centralnoj banci.

 
Vlada trenutno pokušava finalizirati kompromis o novim uštedama s kreditorima, a o njihovim zaključcima zavisi nastavak isplate zajma od 86 milijardi eura i početak razgovora o smanjenju grčkog duga.


(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook