Video / Vatra uništila više od 1.600 objekata

Šumski požari još bukte: Kanadske spasilačke ekipe počele evakuaciju avionima iz provincije Alberta

Hronika06.05.16, 09:48h

Šumski požari još bukte: Kanadske spasilačke ekipe počele evakuaciju avionima iz provincije Alberta
Oni su nadaju da će jedini auto-put ka jugu danas biti siguran za preostalih 17.000 ljudi, koji su u opasnosti da ostanu blokirani

 

Kanadske spasilačke ekipe počele su evakuaciju avionima oko 8.000 ljudi iz područja sjeverno od grada Fort McMurray, koji je pogođen velikim šumskim požarom.

 

Oni su nadaju da će jedini auto-put ka jugu danas biti siguran za preostalih 17.000 ljudi, koji su u opasnosti da ostanu blokirani.


Cijeli grad, što je više od 88.000 stanovnika, evakuisan je prije tri dana. Neki su pobjegli u pravcu sjevera, ali je većina spas potražila na putu ka jugu.

 

Požar u provinciji Alberta zahvatio je 850 kvadratnih kilometara, javlja BBC.


Vlada provincije Alberta, koja je proglasila vanredno stanje, saopštila je da je u gašenju požara raspoređeno više od 1.100 vatrogasaca, 145 helikoptera, 138  komada različite teške opreme, kao i 22 aviona, ali je Chad Morrison, šef odjeljenja za prevenciju šumskih požara, rekao da je prvenstveno potrebna kiša. 


- Avioni neće ugasiti ovaj požar. Požar će nastaviti da se širi u ovim suvim uslovima sve dok ne padne kiša - rekao je on, prenio je AP. 


Požar, koji je izbio ovog vikenda i koji se širi velikom brzinom, do sada je uništio više od 1.600 objekata, uključujući jednu novu školu u Fort McMurrayju

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook