SIRIJA

Sjedinjene Države osudile Assadovu izjavu o 'konačnoj pobjedi u Alepu'

Front06.05.16, 09:09h

Sjedinjene Države osudile Assadovu izjavu o 'konačnoj pobjedi u Alepu'
Sirija je saopćila da će primirje oko Alepa trajati 48 sati, ali Sjedinjene Države vrše pritisak da se ono neograničeno nastavi

 

Sjedinjene Države osudile su izjavu sirijskog predsjednika Bashara al Assada da je njegov cilj končana pobjeda u gradu Alepu i pozvale su Rusiju da izvrši uticaj na Damask kako bi se osigurao nastavak primirja u tom gradu.

 

 Samo dan nakon početka privremenog primirja Assad je poslao telegram ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojemu kaže da njegova vojska neće prihvatiti ništa manje od "postizanja konačne pobjede" i "sloma agresije" pobunjenika u Alepu, prenosi Hina.

 

"Pozivamo Rusiju da se hitno pozabavi tom potpuno neprihvatljivom izjavom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner na brifingu u četvrtak. "To je očito Assadov pokušaj da progura svoj plan, ali sada Rusija mora izvršiti uticaj na taj režim da se održi prekid neprijateljstava."

 

Sirija je saopćila da će primirje oko Alepa trajati 48 sati, ali Sjedinjene Države vrše pritisak da se ono neograničeno nastavi.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook