definitivna odluka

Davutoglu podnio ostavku na funkciju predsjednika stranke i premijera Turske

Front05.05.16, 15:17h

Davutoglu podnio ostavku na funkciju predsjednika stranke i premijera Turske
Njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj. Davutoglu je saopštio da neće tražiti novi mandat predsjednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP

 

Ahmet Davutoglu podnio je ostavku na funkciju predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumijeva da više neće biti ni premijer.

 

Njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj. Davutoglu je saopštio da neće tražiti novi mandat predsjednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP. "Održaćemo kongres 22. maja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

 

Prema Statutu stranke, šef partije i predsjednik vlade uvijek je ista osoba, navodi AFP. Turski mediji su prenijeli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsjednikom Režepom Tajipom Erdoganom.

 

List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promjena ustava koje bi dovele do jačanja predsjedničke funkcije. On je izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsjednik Erdogan.

 

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog nasljednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet. Davutoglu je funkcije premijera i predsjednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsjednika.

 

Kandidatura Davutoglua samo uz dogovor stranke

 

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je vladajuću AK partiju /AKP/ da izbjegne podjele nakon što je najavio da se neće ponovo kandidovati za mjesto šefa stranke. Nakon sastanka izvršnog odbora stranke Davutoglu je u govoru u Ankari rekao da ne namjerava da se u sadašnjim okolnostima kandiduje za šefa AKP-a.

 

On je rekao da se neće kandidovati ukoliko o tome ne bude unutrašnjeg dogovora, te da on neće nikad nijednu riječ reći protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Davutoglu je rekao da je on tokom svog mandata uspio da sačuva AKP i Vladu tokom turbulentnih perioda u Turskoj.

 

On je naglasio da niko ne treba da brine jer će "snažna AKP nastaviti da postoji". Pet viših zvaničnika stranke rekli su danas Rojtersu da će AKP smijeniti Davutoglua kao svog lidera i, shodno tome, kao premijera na vanrednoj sjednici 22. maja, usljed sve oštrijeg sukoba sa Erdoganom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook