Pričekat ćemo još

Dosadila vam je kiša? Evo kad nam stiže pravo proljeće!

Hronika05.05.16, 14:29h

Dosadila vam je kiša? Evo kad nam stiže pravo proljeće!
Prosječna temperatura u maju u Sarajevu iznosi 14,1, u Mostaru 17,9, a u Bihaću 15,1 stepen Celzijusa

 

U Bosni i Hercegovini u narednim danima očekuje se nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima koji će biti nešto intenzivniji u popodnevnim satima. Ti pljuskovi pogotovo u Krajini mogli bi da budu praćeni grmljavinom, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.



 -Jutarnje temperature bit će niske, od 3 do 9 stepeni Celzijusa u Bosni,  a u Hercegovini do 12. Maksimalne dnevne temperature u Bosni bit  od 16 do 22, a u Hercegovini stepen - dva više- kazao je Zulum.


Naglasio je da se "nestabilno vrijeme prema dugoročnoj progonozi očekuje do 10. - 11. maja".



- Tek  od 11. maju moglo bi da dođe do izvjesnije stabilizacija vremena, odnosno prekida nestabilnosti a to bi pratilo i porast jutarnjih temperatura - kazao je Zulum.



Prema sadašnjim pokazateljima maj bi u pogledu temperature trebao biti u granicama višegodišnjega prosjeka.



- Prosječna temperatura u maju u Sarajevu iznosi 14,1, u Mostaru 17,9, a u Bihaću 15,1 stepen Celzijusa - dodao je Zulum.



Količina padavina bi trebala da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna  količina padavina, između ostalih, u Sarajevu iznosi 82 litra, u Mostaru 102, u Bihaću  116, a u Tuzli 92 litra po metru kvadratnom.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook