Omiljeni novac za ilegalne transakcije

Mafijaši tuguju: ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura

Hronika04.05.16, 21:16h

Mafijaši tuguju: ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura
Banknote velike vrijednosti olakšavaju ljudima koji prenose velike količine novca da zaobiđu zvanične kanale, kao što su pripadnici mafije, perači novca i teroristi

 

Evropska centralna banka (ECB) u srijedu je objavila planove povlačenja iz opticaja banknote od 500 eura zbog njene reputacije kao najomiljenijeg novca za ilegalne novčane transakcije.

 

Odluka o povlačenju banknote iz opticaja objavljena je u srijedu popodne nakon sastanka vladajućeg vijeća ECB.

 

U februaru je predsjednik ECB Mario Draghi nagovijestio namjere banke sa sjedištem u Frankfurtu, kada je izjavio da postoji "preovlađujuće i sve snažnije uvjerenje u svijetu da se banknote visoke vrijednosti koriste u krimninalne svrhe".

 

Banknote velike vrijednosti olakšavaju ljudima koji prenose velike količine novca da zaobiđu zvanične kanale, kao što su pripadnici mafije, perači novca i teroristi.

 

Zbog takvih briga banknote od 500 funti su povučene u Britaniji u 2010. a banknote od 1.000 dolara su ukinute u Kanadi deset godina ranije. U Sjedinjenim Državama, banknota s najvišom vrijednošću iznosi samo 100 dolara.

 

U komentaru objavljenom u novinama La Repubblica, antimafijaški sudac i pisac Giancarlo De Cataldo piše da će samo "trgovci drogom i oni koji podmićuju" žaliti za ukidanjem banknote od 500 eura.

 

- Za njih je odluka ECB težak udarac, a nestanak valute od 500 eura realan je kurs - tvrdi De Cataldo, prenosi dpa.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook