Spor oko vlasništva

Koldžo: Rekonstrukcija stadiona Grbavica je pravno pitanje

Hronika04.05.16, 16:54h

Koldžo: Rekonstrukcija stadiona Grbavica je pravno pitanje
Sastanak sa SD ''Željezničar'' i FK ''Željezničar'' inicirao je načelnik Koldžo, a kako je rečeno, nisu prisustvovali predstavnici FK ''Željezničar''

 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je danas da ta općina ima volju i dobru namjeru da pomogne u što bržem prevazilaženju problema vezanih za realizaciju projekta rekonstrukcije stadiona Grbavica što je dosad pokazala u više navrata, ali da je trenutni zastoj u njegovoj realizaciji isključivo pravno pitanje.

 

- Važno je da se sve procedure ispoštuju što je moguće prije, da bismo mogli nastaviti voditi postupak koji bi trebalo da dovede do okončanja izdavanje potrebnih dozvola, potom i početka radova. I mi imamo u općinskom budžetu 100.000 KM koje treba da transferišemo za tu svrhu i stalo nam je da to počne što prije, ali onda kad se za to dobiju potrebna ovlaštenja - kazao je na pres-konferenciji Koldžo.

 

Istaknuo je da je za nastavak realizacije projekta rekonstrukcije stadiona Grbavica neophodan dogovor Fudbalskog kluba "Željezničar" i Sportskog društva "Željezničar", koji su strane u tom procesu. Stoga ih je pozvao da dogovorom riješe sukobe koji postoji među njima, ali i upozorio da bi im sudsko rješavanje tog pitanja moglo oduzeti mnogo vremena.

 

- Bilo kakvo sudsko rješavanje, što je trenutno realno moguće, oduzet će mnogo vremena. Ako se pokrene upravni spor, predmet preuzima sud i mi nekoliko godina ne možemo ništa raditi. Iz tog razloga, a sa željom da se ovo uradi što je moguće prije, mi smo i sazivali sastanke na kojima je atmosfera bila pozitivna. Međutim, poslije sastanka se pojavi neka druga priča - kazao je.

 

Nadležne osobe iz Općine Novo Sarajevo pojasnile su danas da je objekt stadiona Grbavica jedna građevinska cjelina i kao takav ima građevinsku parcelu. Pravo vlasništva na taj stadion polaže više subjekata (SD Željezničar i FK Željezničar), a sjeverna tribina ima etažnih vlasnika koji su i upisani u zemljišnu knjigu.

 

To, kako je naglašeno, obavezuje organe koji izdaju urbanističke i građevinske dozvole da uključe sve subjekte koji polažu pravo na nekoj nekretnini. 

 

Član UO Sportskog društva Željezničar Hidajet Fazlić kaže da je to društvo u više navrata iniciralo sastanke s FK Željezničar, ali da nisu naišli na razumijevanje.

 

- Naš je zahtjev da budemo uključeni u postupak na Grbavici jer smo suvlasnici sjeverne tribine. To nam daje zakonsku osnovu da se možemo uključiti u postupak. Ne želimo dugoročne sporove, želimo to riješiti na obostrano zadovoljstvo, u što kraćem roku - kazao je.

 

Sastanak sa SD "Željezničar" i FK "Željezničar" inicirao je načelnik Koldžo, a kako je rečeno, nisu prisustvovali predstavnici FK "Željezničar".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook