U 'ZAMJENU' ZA MIGRANTSKI SPORAZUM

Od danas za Turke bezvizni režim u Schengenskom prostoru

Front04.05.16, 09:51h

Od danas za Turke bezvizni režim u Schengenskom prostoru
Turska ipak mora još ispuniti kriterije EU-a, a dogovor mora odobriti i Evropski parlament i zemlje članice, navodi BBC kako bi se ukidanje viza za kraće boravke turskih građana u Schengenskom prostoru realiziralo

 

Evropska komisija danas će dati uslovno odobrenje za ukidanje viza za turske državljane, što je jedan od uslova Ankare za nastavak primjene sporazuma o migrantima dogovorenog s EU-om, izvijestili su u utorak BBC i AFP, pozivajući se na evropske izvore. 

 

Turska ipak mora još ispuniti kriterije EU-a, a dogovor mora odobriti i Evropski parlament i zemlje članice, navodi BBC kako bi se ukidanje viza za kraće boravke turskih građana u Schengenskom prostoru realiziralo. 

 

Ankara je u posljednjih nekoliko sedmica pojačala pritisak, prijeteći da više neće primjenjivati svoj dio sporazuma o migrantima dogovoren 18. marta, ukoliko se ne realizira evropsko "obećanje" o ukidanju viza. U skladu s dogovorom svi novi migranti koji stignu na grčke otoke bit će vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila, prenosi Hina.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook