Sarajevo/ Sramotna gesta nepoznatih počinioca

Ko je bacio svijeće i cvijeće u spomen ubijenim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici?

Hronika03.05.16, 14:45h

Ko je bacio svijeće i cvijeće u spomen ubijenim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici?
Ruže koje su danas u spomen na ubijene u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici položile delegacije iz RS i porodice ubijenih, završile su u kontejneru za smeće, nedugo nakon njihovog odlaska, a radnici KJKP Rad ih nisu uklonili, saopšteno je iz ovog preduzeća

 

Ruže koje su danas u spomen na ubijene u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici položile delegacije iz Republike Srpske i porodice ubijenih - završile su u kontejneru za smeće, nedugo nakon njihovog odlaska.

 

Tri autobusa i nekoliko automobila stiglo je jutros iz Istočnog Sarajeva kako bi prisustvovali obilježavanju 24. godišnjice obilježavanja sukoba u Dobrovoljačkoj ulici, kada je prema navodima Tužilaštva BiH život izgubilo sedam pripadnika Jugoslovenske narodne armije.


Radnici KJKP Rad nisu uklonili postavljeno cvijeće i svijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, kazao je za novinsku agenciju Patria Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

 

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, prokomentarisao je današnje bacanje u kontejner svijeća i cvijeća koje su položile delegacije iz Republike Srpske u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

 

Obilježavanje 24. godišnjice dešavanja u Dobrovoljačkoj je proteklo bez ikakvih incidenata.

 

"Prijedlog da se iduće godine na obilježavanju zajedno nađu predstavnici Zelenih beretki i roditelji čiji su pripadnici poginuli je dobra ideja. To je put da se polako iznađe najbolji način da se sazna prava istina o Dobrovoljačkoj", rekao je Divjak za N1.

 

"Taj gest nije uredu. Sve je bilo dozvoljeno i organizovano na miran način. Trebalo je to ispoštovati bar jedan dan, kao i ranijih godina", mišljenja je bivši general Armije BiH.

 

Podsjetimo, kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

 

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

 

O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

 

(N1, foto: N1/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook