DEPO TRAILER/ 80. godišnjica rođenja poznatog kantautora i kompozitora

Šaban Bajramović, kralj romske muzike: Od Golog otoka, nesretnih ljubavi do bogatstva i regionalne slave

Depo TV03.05.16, 13:04h

Šaban Bajramović, kralj romske muzike: Od Golog otoka, nesretnih ljubavi do bogatstva i regionalne slave
Kao 19-godišnjak dobio je poziv za vojsku iz koje dezertira zbog ljubavi prema djevojci. Osuđen je na tri godine zatvora na Golom otoku, a kazna mu je produžena sa tri na pet i po godina zbog izjave kako ga oni ne mogu osuditi koliko on može podnijeti. Zarađivao je silna bogatstva, a znao ih je i prokockati za jednu noć...Pogledajte TV prilog!

 

Krajem aprila agilni direktor sarajevskog Kamernog teatra i poznati glumac Emir Hadžihafizbegović organizirao je nesvakidašnji kultni događaj - obilježavanje  80. godišnjice rođenja Šabana Bajramovićanajpoznatijeg interpretatora romske muzike. Centralni događaj bio je premijera dokumentarnog filma o njemu, te koncert orkestara Crne mambe, ali i stručni okrugli sto o stvaralaštvu ovoga velikana romske muzike na Balkanu.
 

Šaban Bajramović bio je romski pjevač koji je u historiji svjetske muzike ostavio neizbrisiv i autentičan trag. Rođen 1936. godine u Nišu, Bajramović je izdao i sarađivao na oko 20 albuma i 50 singlova, a smatra se da je komponovao više od 650 pjesama.

 

Kao 19-godišnjak dobio je poziv za vojsku iz koje dezertira zbog ljubavi prema djevojci. Osuđen je na tri godine zatvora na Golom otoku, a kazna mu je produžena sa tri na pet i po godina zbog izjave kako ga oni ne mogu osuditi koliko on može podnijeti.

 

O tome, ali i drugim detaljima i pričama o ovome čuvenom pjevaču, govorilo se tokom okruglog stola u Kamernom teatru. Njegovu pjesmu "Đelem, đelem", koju je i komponovao, i koja je  prihvaćena kao himna Roma, otpjevala je i poznata belgijska grupa Vaya con Dios.
 

Zarađivao je silna bogatstva, a znao ih je i prokockati za jednu noć. Pjevao je od najzadimljenijih prostorija do velikih dvorana i kulturne elite. U skoro svim tekstovima o njemu, uz njegovo ime stoji Kralj romske muzike. Umro je 8. juna 2008. godine u rodnom Nišu, a posljednji koncert održao je upravo u Bosni i Hercegovini. Sav prihod od prodatih ulaznica usmjeren je u dobrotvorne svrhe.


TV magazin se emitira na CTV BIH, novome televizijskom kanalu u BiH koji se može gledati putem kablovskih i IPTV operatera (Telemach, Moja TV, Super TV), ali i na DEPO TV u okviru istoimenog portala. Prilog su uradili novinarka Merima Hodžić i snimatelj Nikola Blagojević, dok je prezenter u studiju bila Aida Begović. Montažer priloga je Fadil Komarica.
 

TV magazin se emitira svakog četvrtka u 20.10h, a nakon toga DEPO TV objavljuje najbolje priče na svojoj online platformi.

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook