FOTO/ SARAJEVO

Bez incidenata: U bivšoj Dobrovoljačkoj obilježeno stradanja Sarajlija i pripadnika JNA

Hronika03.05.16, 11:33h

Bez incidenata: U bivšoj Dobrovoljačkoj obilježeno stradanja Sarajlija i pripadnika JNA
Iz MUPKS-a ranije su najavili da je sve spremno za obezbjeđenje tog događaja te su podsjetili da je obilježavanje prošle godine prošlo izuzetno korektno i da se nadaju da će tako biti i danas

 

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspoređeni su već jutros u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovojlačkoj, gdje će danas biti obilježana 24. godišnjica stradanja Sarajlija i nekoliko pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).

 

Policija je raspoređena i u susjednim ulicima, a na mjesto događaja poslani su i pripadnici opremljeni za nemire.

 

Iz MUPKS-a ranije su najavili da je sve spremno za obezbjeđenje tog događaja te su podsjetili da je obilježavanje prošle godine prošlo izuzetno korektno i da se nadaju da će tako biti i danas.

 

policija-u-dobrovoljackoj

 

U Dobrovoljačkoj ulici okupili su se i članovi Udruženja ''Zelene beretke'' i delegacija iz Republike Srpske koja će obilježiti godišnjicu stradanja šest vojnika JNA.

 

Najavljen je bio dolazak nekoliko autobusa iz tog entiteta, a prema rasporedu Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova oko 10.00 sati će krenuti u Sarajevu gdje će šetnjom s upaljenim svijećama i cvijećemodati počast strdalim pripadnicima bivše JNA.

 

dobrovoljacka
 

Okupili su se članovi porodica i pripadnici tadašnje JNA, a s njima su bili predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić te ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović.

 

U Sarajevo, gdje su položili cvijeće, zapalili svijeće i obavili vjerski obred, došli su nakon molitve u Spomen crkvi u Miljevićima.

 

Čubrilović je novinarima kazao da je tužno što nakon toliko godina nisu dostupni podaci o odgovornima. Izrazio je želju da na tom mjestu bude postavljena spomen-ploča s imenima stradalih.

 

- Bez pomirenja i priznanja nema opstanka, ali ni napretka na ovim prostorima - poručio je Čubrilović.

 

Prije toga obavljena je molitva u Spomen crkvi u Miljevićima.

 

(FENA/em)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook