VIDEO/ DVA BOŠNJAKA I HRVAT UPALI U ĆELIJU

Užasni detalji tuče u KPZ Zenica: Srbima poizbijali zube, polomili rebra, nos, vilicu...

Hronika03.05.16, 10:39h

Užasni detalji tuče u KPZ Zenica: Srbima poizbijali zube, polomili rebra, nos, vilicu...
Nakon psovki i prijetnji srpske zatvorenike su i pretukli. Zadobili su višestruke, teške tjelesne povrede, priča Snežana Bajić, supruga jednog od pretučenih

 

 


Tri zatvorenika brutalno su pretučena u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Kako saznaje ATV, u ćeliju Siniše Babića i braće Nenada i Predraga Bajića, upala su trojica zatvorenika – dva Bošnjaka i jedan Hrvat.


Nakon psovki i prijetnji srpske zatvorenike su i pretukli. Zadobili su višestruke, teške tjelesne povrede, priča Snežana Bajić, supruga jednog od pretučenih. U izjavi za ATV tvrdi da su je zvali, prvo zet, a potom i muž koji je, kaže, Snežana, jedva pričao.


“Kaže da ima frakturu lobanje, da su mu polomili nos, da su mu poizbijali zube i vilicu, šta je ostalo ja stvarno ne znam, on teško priča. On kaže, kontaktiraj ljude. Ja rekoh sve ću da kontaktiram, mi već duže vremena upozoravamo”, izjavila je Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića.


Babić i braća Bajić, inače osuđenici za ratne zločine, prevezeni su u kantonalnu bolnicu u Zenici gdje im je ukazana prva pomoć. Epilog je, priča Snežana, da su zetu Siniši polomljena rebra i povrijeđeno oko. U kantonalnoj bolnici kažu da pacijenti nisu životno ugroženi i da su, nakon ukazane pomoći, vraćeni u zatvor.


“Dva pacijenta su imali lakše tjelesne povrede a jedan pacijent je imao teške tjelesne povrede. Svi pacijenti su bili van životne opasnosti pa su vraćeni na dalje posmatranje u stacionar KPZ-a Zenica”, rekao je Bakir Ismaili, dežurni doktor u Kantonalnoj bolnici Zenica.


Zbog napada na zatvorenike oštre reakcije u srpskoj boračkoj organizaciji. Predsjednik BORS-a traži odgovornost uprave KPZ-a pa sve u lancu do federalnog ministra pravde. Vanrednu pres konferenciju organizovao je Anton Kasipović. Kaže da je, od kad je čuo vijest, u stalnom kontaktu sa federalnim ministrom i da, za sada, ima samo nezvanične informacije o onome što se dešavalo iza zatvorskih zidina. Tražio je da telefonski razgovara sa pretučenim zatvorenicima. Ako mu se to ne omogući sutra, kaže, ide u Zenicu.


“Niko nikog ne brani, niko nikog ne amnestira, niko ne tumači, dužinu i visinu kazne ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati lične mjere bezbjednosti”, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS.


U KPZ-u su nam rekli da zbog praznika danas ne rade i da niko iz uprave ne može da daje izjave. U kantonalnom MUP-u  potvrdili su da je iza rešetaka došlo do brutalnog sukoba među zatvorenicima. Kažu da se još ne zna razlog i da tek slijedi istraga. Nezvanično su u pitanju pripadnici selefijskog pokreta. Kako saznajemo, odlukom uprave zatvora napadači su prebačeni u samice a zbog sigurnosti i jedan od pretučene trojke.


“Dežurni kantonalni tužitelj je izašao na lice mjesta i obavio uviđaj i trenutno se utvrđuju sve činjenice i okolnosti koje su dovele do ovoga slučaja”, rekla je Mirna Poljac, portparol Kantonalnog tužilaštva.


Ministar pravde Anton Kasipović kaže da Vlada više od deset godina zahtjeva potpisivanje memoranduma sa  federalnim Ministarstvom pravde. Ovim dokumentom bi zatvorenici srpske nacionalnosti koji izdržavaju kaznu u federalnim zatvorima bili prebačeni na odsluženje kazne u Republiku Srpsku.

 

Pogledajte prilog ATV...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook