Ruski ambasador u BiH tvrdi

Ivancov: Rusija ne osuđuje referendum u Republici Srpskoj

Front02.05.16, 09:24h

Ivancov: Rusija ne osuđuje referendum u Republici Srpskoj
Kada je riječ o putu BiH u NATO, Ivancov je istakao da Rusija smatra da proširenje NATO-a, uključujući i Balkan, stvara dodatne podjele i ne doprinosi sigurnosti

 

Ruski ambasador u BiH Pjotr Ivancov izjavio je da Sud i Tužilaštvo BiH moraju raditi objektivnije i profesionalnije i da se kroz dijalog vlasti entiteta i institucija BiH trebaju poduzeti konkretni koraci radi poboljšanja aktuelne situacije. 

 

Ivancov je za TV1 rekao da Rusija u kominikeu Vijeća za provođenje mira nije bila za osudu referenduma u Republici Srpskoj jer je smatrala da se, ako se nešto osuđuje, moraju predložiti konkretni koraci kako se situacija može popraviti, što nije bio slučaj u kominikeu. 


Odgovarajući na pitanje da li bi podržao referendum o otcjepljenju Republike Srpske, Ivancov je podsjetio da je, kada je potpisivan Dejtonski sporazum, utvrđeno da je BiH nezavisna, suverena i cjelovita zemlja, koja se sastoji od dva entiteta, te u kojoj je osigurana ravnopravnost sva tri državotvorna naroda, a svaki od njih ima svoje interese. 


Govoreći o evropskim integracijama BiH, Ivancov je naveo da Ruska Federacija nikada nije bila protiv članstva BiH u EU i smatra da Unija može biti faktor stabilnosti i mira u BiH.

 

- Osim toga, članstvo u EU podržavaju sve političke snage, sva tri naroda u BiH. Postati član EU je suveren izbor BiH i mi to poštujemo - rekao je, između ostalog, Ivancov. 

 

Kada je riječ o putu BiH u NATO, Ivancov je istakao da Rusija smatra da proširenje NATO-a, uključujući i Balkan, stvara dodatne podjele i ne doprinosi sigurnosti, prenosi Avaz. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINdg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook