VIDEO/ Smrt fašizmu, sloboda narodu

Bujrum, narode, slobode: Kad se udruže Kultur Shock i Edo Maajka, nastane ovo... Pogledajte!

Showbizz01.05.16, 14:44h

Bujrum, narode, slobode: Kad se udruže Kultur Shock i Edo Maajka, nastane ovo... Pogledajte!
Sudar titana desio se potpuno prirodno i spontano, kroz empatiju za nepravdu, probleme kao i isti smisao za humor

 


Daje se na znanje da su na 1. Maj, dan koji slavi radničku klasu, dva najveća društvena kritičara, bend Kultur Shock i najpoznatiji balkanski reper Edo Maajka, objavili pjesmu i videospot simboličnog naslova “Sloboda”. Briga za budućnost omladine upravo je razlog zbog kojeg se ovaj dvojac uhvatio u koštac sa svakodnevnim društveno-socijalnim anomalijama.


- Situacija je kod nas loša od kako su skinuli Antu Markovića, 1998.godine. Ja apsolutno vjerujem u našu malu raju. Oni su pametniji od nas. Pjesma “Sloboda” govori o tome, “Ne slušaj vođe iz sjene, nikog, pa ni mene”. Kako reče drug Tito: “Narodi koji imaju ovakvu omladinu ne treba da brinu za svoju budućnost.”- izjavio je Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock.



“Priče dva gurua”, naziv je kratkog zajedničkog EP-a snimljenog na dva različita kraja svijeta, proglas je da se probudi omladina istoka i zapada, zajedno, ujedinjeno protiv istih problema i zajedničkog neprijatelja - neznanja! Sudar titana desio se potpuno prirodno i spontano, kroz empatiju za nepravdu, probleme kao i isti smisao za humor.


- Ja sam fan Kultur Shocka od kad znam za njih, sreli smo se na par festivala i kliknuli na prvu, bilo je samo pitanje vremena kad ćemo uraditi nešto skupa. Kostur pjesme uradili smo kod zajedničkog prijatelja Igora u Zagrebu, ja sam vokale snimio u Tel Avivu i slao Gini i ekipi, oni su uradili odlične aranžmane, tako da je interkontinentalna suradnja uspjela totalno - rekao je Edo Maajka.

 

sloboda-edo-maajka-i-kultur-shock


- Mi se slažemo ne zato što se obojica bavimo muzikom, nego zato što se razumijemo. Da sam ja vodoinstalater, a Edo električar, opet bi došlo do neke saradnje između nas, zato što smo odgojeni u istom duhu. Za nas je istomišeljništvo važnije od muzičkog stila – od toga šta je danas moderno, koliko će se para zaraditi, šta će raja reći itd. Edo Maajka i Kultur Shock, potpuno neovisno jedni od drugih imaju isti princip svirke; jednostavno pišemo i sviramo svaku pjesmu ko’ da nam je posljednja - dodao je Srđan Jevđević.

 
Pjesma je snimljena na nekoliko lokacija, studio Soundhouse (Seattle), studio Kaboom (Tel Aviv). Mastering potpisuje Chris Hanzsek, miks Jack Endino, a pjesmu su  producirali Val i Gino. Grafički dizajn radio je Tico Tikulin, a video snimao Dima Levenchuk.


Priče dva gurua nisu ispričane do kraja, nastavljaju se “Stazama Manjine” već  5. maja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook