FOTO/ VASKRŠNJA LITURGIJA U SARAJEVU

Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni...

Hronika01.05.16, 12:42h

Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni...
U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vaskršnju liturgiju služio je rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević

 

Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, najveći hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.

 

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

 

Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

 

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vaskršnju liturgiju služio je rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević.

 

Arhimandrit Lazarević služio je po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je i administratora Mitropolije dabrobosanske.

 

Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život. Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt daje nadu vjernicima.

 

Patrijarh srpski Irinej, vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški, pozvao je sve vjernike da ovaj dan proslave Gospoda Boga „Koji bi predan za grijehe naše i ustade za opravdanje naše” (Rim 4,25).

 

U vaskršnjoj poslanici, koju je u Sabornoj crkvi pročitao starješina Saborne crkve Vladimir Stupar, podsjetio je da je Hristos ustao iz mrtvih i postao Prvenac od usnulih (1. Kor 15,20), te „i mi koji umiremo u Adamu, bivamo oživljeni u Hristu, postajući nova tvar“.

 

Pozvao je na uzajamni oprost i poručio da se bez praštanja "ne može primiti svjetlost Uskrsnuća".

 

U vaskršnjoj poslanici, patrijarh Irinej poručio je da ne treba prestati voljeti "ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo s puta života koji nam je Hrist darovao".

 

- Oprostivši sve jedni drugima, obnovimo se Vaskrsenjem u novi život. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod -kazao je Irinej.

 

Istaknuo je da danas hrišćani stradaju širom sveta, ali primjer njihove vjere i njihovog trpljenja neka svima bude ohrabrenje i jemstvo da Gospod nikada neće ostaviti Svoju Crkvu i da se blagodat Božja umnožava upravo ondje gdje se umnožilo stradanje.

 

- Ne zaboravimo da smo prizvani i da gdje god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci na taj način svjedočeći Boga, koji nam mir daje i jeste mir naš. Onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, bolesnog treba posjetiti i njegovati - naglasio je.

 

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav, Vaistinu vaskrse.

 

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

 

Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

 

(FENA/ad/Foto:A.Razić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook