Akumulirani gubitak oko 60 miliona KM

Vlada FBiH saglasna za uvođenje stečaja u Hidrogradnji d.d. Sarajevo

Front29.04.16, 14:28h

Vlada FBiH saglasna za uvođenje stečaja u Hidrogradnji d.d. Sarajevo
Rekavši na početku pres-konferencije da ima saopćiti jednu ružnu i jednu dobru vijest, od kojih je ružna o Hidrogradji (mada se i ona može pretvoriti u dobru), Džindić je kao dobru vijest naveo da je Vlada danas odobrila Projektni zadatak za izradu energetske strategije Federacije BiH za period 2015-2035 s projekcijom na 2050. godinu

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine saglasna je za pokretanje stečajnog postupka u Hidrogradnji d.d. Sarajevo, izjavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

 

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade, Džindić je dodao da akumulirani gubitak Hidrogradnje iznosi oko 60 miliona KM, da se u međuvremenu nije uspjela finansijski konsolidirati, da ima neizmirene obaveze prema PIO fondu i po osnovu izvršnih rješenja donesenih po raznim tužbama radnika.

 

Stoga Vlada smatra da je rješenje u nastanku nove, zdrave firme, s fokusiranjem na dva kamenoloma i zadržavanjem potrebnog radnog kadra, kazao je ministar.

 

Rekavši na početku pres-konferencije da ima saopćiti jednu ružnu i jednu dobru vijest, od kojih je ružna o Hidrogradji (mada se i ona može pretvoriti u dobru), Džindić je kao dobru vijest naveo da je Vlada danas odobrila Projektni zadatak za izradu energetske strategije Federacije BiH za period 2015-2035 s projekcijom na 2050.godinu.

 

To je jedan od koraka ka izradi državne strategije u ovoj oblasti, a Vlada će dalje ići u smjeru objavljivanja javnog oglasa i odabiru najboljeg ponuđača, konsultantske firme za izradu strategije.

 

Taj dokument će sadržavati energetsku politiku, akcioni plan za provedbu i poglavlje o realizaciji plana, najavio je ministar uz napomenu da je u Federaciji u toku proces donošenja odgovarajućih zakonskih propisa u energetskom sektoru.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook