Ko će pružati usluge patohistologije Općoj bolnici?

Patološka igra se nastavlja: Posao dobio Klinički centar, Talirević tužio Medicinski fakultet

Hronika29.04.16, 12:52h

Patološka igra se nastavlja: Posao dobio Klinički centar, Talirević tužio Medicinski fakultet
Odlukom o poništenju tendera je, barem privremeno, okončan postupak javne nabavke koji je trebao rezultirati odlukom da "Moja klinika", u vlasništvu Emira Talirevića, i u ovoj godini nastavi sa pružanjem usluga patohistologije koje im je prvobitno obezbijedila Sebija Izetbegović

 

Izvor: Zurnal.info

 

Odlukom o poništenju tendera je, barem privremeno, okončan postupak javne nabavke koji je trebao rezultirati odlukom da "Moja klinika", u vlasništvu Emira Talirevića, i u ovoj godini nastavi sa pružanjem usluga patohistologije.

 

Usluge patohistologije za Opću bolnicu sada obavlja Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući četvoropartitnom Ugovoru koji je stupio na snagu 22. aprila. 

 

Mi smo tako obaviješteni. Ugovor su potpisale Opća bolnica, Klinički centar, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja, rekao je za Žurnal Prim. dr. Dragan Stevanović, šef Odjeljenja za internu medicinu i predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

 

Kako se u ovoj jednačini sa više nepoznatih našao Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, koji niti je ranije imao sklopljen ugovor za obavljanje usluga patohistološke dijagnostike sa Općom bolnicom, niti je učestvovao u poništenom tenderu?

 

Zašto je taj ugovor dodijeljen UKCS kada je u Kantonu samo privatna poliklinika “Moja klinika” registrovana za pružanje usluga patohistologije?

Da li je ugovorom ostavljena mogućnost da UKCS angažuje podugovarača za patohistologiju?

Šta će se desiti ako UKCS podugovori “Moju kliniku” na čijem je čelu dr. Emir Talirević, dugogodišnji prijatelj i poslovni saradnik direktorice kliničkog centra?

 

Ova pitanja smo poslali Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, ali do zaključenja ovog teksa nismo dobili odgovore. Ministrica je danas na sjednici Vlade.

 

Prema Zakonu o javnim nabavkama, da bi bilo kakav ugovor za usluge patohistologije mogao biti potpisan, trebao je proći žalbeni rok na Odluku o poništenju javne nabavke, objašnjava za Žurnal Igor Vukajlović iz Udruženja građana Tender iz Banjaluke.

 

Odlukom koju je 25. aprila potpisao v.d. direktor Opće bolnice, Sead Bašić, poništen je tender za usluge patohistologije za ovu bolnicu, a rok za podnošenje žalbi je deset dana, odnosno, ako u tih deset dana uračunamo dane vikenda i praznike, 05. maj.

 

Čak i ako je potpisan novi ugovor, s obzirom da je u pitanju javna nabavka, to se moralo javno oglasiti. Oni su neki postupak morali provesti, ali se sada treba vidjeti da li je u pitanju bio pregovarački postupak ili neki drugi postupak. Zainteresovane strane u ovom slučaju bi se trebale žaliti i na ovaj ugovor, kaže Vukajlović i dodaje da je već bilo slučajeva u kojima ponuđači nisu bili pozvani u pregovore za dodjelu ugovora i ti su ponuđači dobili obeštećenje.

 

Vukajlović naglašava da se takav ugovor ne može tek tako potpisati, već da Zakon jasno propisuje da, ukoliko se nabavljaju određene usluge, robe ili radovi, mora se poštovati procedura.

 

JOŠ UVIJEK BEZ ODGOVORA

 

Odlukom o poništenju tendera je, barem privremeno, okončan postupak javne nabavke koji je trebao rezultirati odlukom da "Moja klinika", u vlasništvu Emira Talirevića, i u ovoj godini nastavi sa pružanjem usluga patohistologije koje im je prvobitno obezbijedila Sebija Izetbegović.

 

Na tender, zatvoren 11. aprila, javili su se Medicinski fakultet u Sarajevu i “Moja klinika”. Ponuda Medicinskog fakulteta je bila za 95 hiljada maraka niža od ponude privatne zdravstvene ustanove dr. Emira Talirevića. Samo 15 minuta kasnije, u prostorije Medicinskog fakulteta je ušli su federalni inspektori sa zahtjevom da im se predoče svi ugovori iz oblasti patohistologije koje je Fakultet potpisao sa zdravstvenim ustanovama iz Federacije BiH. Nakon što je ustanovljeno da je sva dokumentacija - uredna, što je konstatovano i u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, završenom 11. 4. 2016. godine u 14 sati., prvi čovjek Federalnih inspekcija Anis Ajdinović je od svojih inspektora tražio da promijene nalaz kako bi se stvorili uslovi za pečaćenje Odjela patologije na Medicinskom fakultetu. 

 

Na hitni sastanak u Upravu inspekcija pozvani su predstavnici Medicinskog fakulteta i predstavnici Moje klinike, odnosno doktor Emir Talirević. Plan je bio da se privremenim zatvaranjem patologije na Medicini, omogući doktoru Talireviću da nastavi sa pružanjem usluga patohistologije u Općoj bolnici. Nakon što je, zbog pisanja Žurnala, ova inspekcijska zavjera propala, čelnici Vojne bolnice donijeli su odluku o poništavanju tendera, pozivajući se na član 69., stav 3 Zakona o javnim nabavkama. 

 

U navedenom članu piše da “ugovorni organ može otkazati postupak javne nabavke samo zbog dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke”.

 

Međutim, prema izvornom tumačenju Zakona o javnim nabavkama, “dokazivi razlozi izvan kontrole ugovornog organa” su:

 

a) Prirodne katastrofe, 
b) Slučajevi u kojima se ugovorni organ, greškom ili zabludom, suočava sa situacijom koja ugrožava svrhu javne nabavke,
c) situacije u kojima se ugovorni organ tokom provođenja postupka susretne sa značajnim promjenama tržišnih uslova,
d) važne promjene u budžetu institucije koje su uzrokovane vanjskim faktorima, 
e) Promjene u zakonu, na primjer, nametanje novih zahtjeva za zaštitu okoliša u vezi sa robama o kojima je riječ,
f) Po rješenju Ureda za razmatranje žalbi. 

 

Ipak, suprotno Članu 70, stav 4 istog zakona, Opća bolnica nije dala obrazloženje koji su to “dokazivi razlozi”. Žurnal je pravnoj službi Opće bolnice poslao pismeni upit koji od navedenih dokazivih uslova je bio povod za poništenje tendera, ali odgovora još uvijek nema.

 

TUŽBA PROTIV MEDICINSKOG FAKULTETA

 

Ima, zato, tužba “Moje klinike” protiv Medicinskog fakulteta radi “utvrđenja i određivanja mjere osiguranja” pred Općinskim sudom u Sarajevu. U tužbi stoji da je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Medicinski fakultet ustanova koja može obavljati zdravstvenu djelatnost, ali samo za potrebe fakultetske nastave.

 

U tužbi se dalje navodi da profesori i asistenti Medicinskog fakulteta pružaju usluge laboratorijske dijagnostike stanovništvu, kršeći tako propise Zakona o zdravstvenoj zaštiti da zdravstvenu zaštitu u okviru zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, “vođen jedino motivom (nezakonitog) sticanja dobiti”. 

 

Navodi se i da Medicinski fakultet po Zakonu nema pravo pružati stanovništvu zdravstvenu zaštitu bilo kojeg oblika ili razine, te da “osim što primarno ugrožava zdravlje stanovništva, ugrožava i rad i nanosi štetu tužitelju”.

 

Advokat Moje klinike, Fahrija Karkin, u tužbi predlaže presudu kojom Medicinskom fakultetu ne pripada pravo da pruža zdravstvenu zaštitu, te da se izrekne zabrana obavljanja laboratorijske dijagnostike.

 

Iako u dokazima prilaže i zapisnik federalnog inspektorata od 11. aprila, slučajno ili namjerno, tužitelj previđa da u nalazu inspektora stoji da je Federalno ministarstvo zdravstva odobrilo Medicinskom fakultetu obavljanje zdravstvenih djelatnosti među kojima su i patohistološka, citološka i obdukciona dijagnostika i laboratorijska dijagnostika. Ovim odobrenjem iz januara 2015. godine je van snage stavljeno Rješenje istog Ministarstva kojim je Medicinskom fakultetu bilo dozvoljeno obavljanje patohistološke djelatnosti unutar unutrašnje organizacione jedinice ovog fakulteta. 

 

Isto tako, aktuelnim Zakonom o visokoškolskom obrazovanju, Medicinski fakultet može sticati prihode djelatnostima laboratorija, kao i obavljanjem dijagnostičkih i drugih stručnih usluga za potrebe humanog i animalnog zdravlja.

 

Medicinski fakultet, osim što ima oko 50 godina iskustva u pružanju zdravstvenih usluga stanovništvu, usluge patohistologije obavlja i za brojne druge privatne i javne zdravstvene ustanove i zavode, pa i na području Kantona Sarajevo gdje je jedini registrovani pružalac usluga patologije – “Moja klinika”.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook