Toliko smo moćni

Njemačka najutjecajnija država u Evropi, BiH nema na listi

Hronika28.04.16, 21:15h

Njemačka najutjecajnija država u Evropi, BiH nema na listi
Taj je portal listu, na kojoj nema Bosne i Hercegovine, načinio uspoređujući utjecaj lidera država i veleposlanika u Europskoj uniji

 

Njemačka je bez premca najutjecajnija europska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, a četiri države Zapadnog Balkana - Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzela su mjesta od 30. do 33., navodi europsko izdanje portala Politico.

 

Taj je portal listu, na kojoj nema Bosne i Hercegovine, načinio uspoređujući utjecaj lidera država i veleposlanika u Europskoj uniji.

 

Politico je u listu uvrstio i članice EU-a, ali i države kandidate za članstvo, a redoslijed je utvrdio kombinirajući utjecaj lidera, koji predstavljaju vezu između Bruxellesa i glavnih gradova, stabilnost vlada, jasnu strategiju i "sirovu snagu država".

 

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politico, jeste rastući utjecaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge veleposlanika koji pripremaju susrete i "održavaju diplomaciju u životu" između takvih susreta.

 

Za premijera Srbije Aleksandra Vučića, Politico navodi kako "dobro kotira kao čovjek s kojim EU može rješavati probleme", pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku.

 

Analiza pokazuje i kako je neka država rangirana, kao i je li njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mjesecima.

 

Prognoza za Srbiju je, tako, ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj Hrvatska, ocjenjuje portal.

 

Velika Britanija je, po utjecaju, druga država Europe, smatra Politico, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu.

 

Mađarska je na šestom mjestu, dok je njezin premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

 

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politico.

 

(Al Jazeera Balkans, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook