Odgovor na optužbe premijera Novalića

Rapa: Nije povećanje penzija urušilo fond, nego dugovi državnih firmi

Hronika28.04.16, 15:46h

Rapa: Nije povećanje penzija urušilo fond, nego dugovi državnih firmi
Dodaje da samo vladine kompanije duguju više od 450 miliona KM za neuplaćene doprinose federalnom zavodu PIO/MIO

 

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa oštro je reagovao na nedavne izjave federalnog premjera Fadila Novalića koji kao jedan od razloga za destabilizaciju federalnog penzionog fonda navodi i povećanje penzija u prošlom sazivu vlasti za pet posto u dva navrata.

 

Rapa kaže da je stvarni razlog urušavanja penzionog fonda neplaćanje doprinosa državnih kompanija.

 

- Činjenica je da se više sredstava isplaćivalo po tom povećanju, ali nema šanse da je to destabiliziralo fond. To su veoma mala sredstva, da je pravde povećanje penzija bilo bi veće, kaže rapa. On kaže da je u tom periodu bilo ekonomske podloge za ta povećanja.

 

- Itekako je bilo materijalne podloge. Mi u Savezu tvrdimo da kad bi vladine, državne, firme uplaćivale doprinose na plate, kad bi izmirile taj dug, da bar državne kompanije redovno uplaćuju doprinose u potpunosti bi sanirali fond Federalnog zavoda PIO/MIO pa bi naše penzije mogle vjerovatno biti povećane ne za skromnih pet posto, nego i za deset posto više, poručuje Mehmedalija Rapa.

 

Dodaje da samo vladine kompanije duguju više od 450 miliona KM za neuplaćene doprinose federalnom zavodu PIO/MIO.

 

- I umjesto to da premijer istakne i umjesto da privoli te firme da isplate dvoj dug i redovno izvršavaju svoje zakonom propisane obaveze, on kritikuje skromno povećanje koje se desilo dva puta u deset godina. Treba istaći da su u međuvremenu znatno porasli troškovi života. Penzionerima je došlo do guše da preživljavaju od malih penzija, rekao je Mehmedalija Rapa.
 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook