Foto / Svečanosti prisustvovale brojne zvanice

U Sarajevu otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka

Hronika26.04.16, 13:23h

U Sarajevu otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka
Roditeljska kuća predstavlja trajno dobro od kojeg će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica. Na površini je od 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata, deset apartmana, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, multifunkcionalnu salu, te prostorije za Udruženje

 

Djeca koja se liječe od raka su danas presjekla vrpcu i tako ozvaničila početak rada Roditeljske kuće,  na lokalitetu Jezero, u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. 

 

U tom objektu omogućen je kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka, koja dolaze izvan Sarajeva i njihove roditelje. Po mišljenju stručnjaka, na procent izlječenja značajno utječe blizina roditelja i bliskih srodnika oboljele djece što govori o značaju projekta izgradnje roditeljske kuće.

 

Taj projekt pokrenut je na inicijativu grupe entuzijasta okupljenih oko Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", proces je trajao dugo, a projekt je realiziran zahvaljujući domaćim i međunarodnim donatorima koji su prepoznali njegov značaj.

 

Na svečanost tim povodom Udruženje je posebne riječi zahvalnosti uputilo svima koji su pomogli da projekt bude i realiziran, ali i apelirali na važnost sistemskog rješavanja pitanja finansiranja tog objekta.

 

- Ovo je zajednički uspjeh svih nas. Ali moram ići korak naprijed, razmišljam šta kad vi svi odete kućama, a mi ostanemo ovdje. Potrebno nam je sistemsko rješenje, molimo vas. Napravili ste veliku stvar za ovu djecu, sad nam je potrebno još malo truda da svi zajedno razmislimo kako da ovu kuću finansiramo. To je vrlo lako, iz grantova koji postoje na nivou FBiH i KS-a. Ova djeca to zaslužuju, ništa mnogo ne tražimo - poručio je projekt- menadžer Roditeljske kuće Fikret Kubat zajedno s timom Udruženja.  

 

Značaj tog projekta istaknula je i Sebija Izetbegović, direktorica UKCS-a, ustanove koja je osigurala zemljište za izgradnju roditeljske kuće. Izrazila  je nadu da će to doprinijeti boljim rezultatima u liječenju oboljele djece te olakšati tegobu i njima i njihovim roditeljima.  

 

Federalni premijer Fadil Novalić zahvalio je, uime Vlade FBiH, svim „dobrim ljudima za ovo veliko djelo“ i istaknuo hrabrost koju djeca iskazuju u borbi s teškom bolešću. Spomenuo je i dugogodišnju podršku Vlade FBiH, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, u liječenju djece od malignih bolesti u UKCS-u te omogućavanje odlaska oboljele djece do 18 godina na transplantaciju u inozemstvo kad je to potrebno.   

 

- Nastojat ćemo učiniti i više za djecu i njihove obitelji, kad god je to moguće - kazao je.   

 

Direktor Discipline za zdravlje djeteta i šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike UKCS-a Edo Hasanbegović naglasio je da su djeca oboljela od malignih oboljenja teški pacijenti, proces liječenja dugo traje, ali i da je procent izliječenosti od takvih oboljenja zadovoljavajući.

 

Roditeljska kuća predstavlja trajno dobro od kojeg će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica. Na površini je od 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata, deset apartmana, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, multifunkcionalnu salu, te prostorije za Udruženje.

 

Osim zahvalnica, djeca liječena i oboljela od malignih bolesti danas su donatorima zahvalila i pjesmom i prigodnim programom.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook