FOTO RAPORT S LICA MJESTA

Drama pred Vladom FBiH: Očaj na promrzlim licima zaboravljenih branitelja

Front25.04.16, 14:01h

Drama pred Vladom FBiH: Očaj na promrzlim licima zaboravljenih branitelja
Protesti su počeli jutros u 09.00 sati, a predstavnici okupljenih su novinarima kazali da od Vlade traže da prihvati Rezoluciju koju je izradio Savjet branilaca Federacije kojom traže naknadu za socijalno ugrožene bivše borce

 

FOTO: Amer Beganović

 

Broj bivših boraca koji su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu znatno se povećao, te se sad na ovom lokalitetu nalazi nekoliko hiljada promrzlih i očajnih boraca koji traže svoja prava. Saobraćaj u ovom dijelu grada je blokiran. Protesti su počeli jutros u 09.00 sati, a predstavnici okupljenih su novinarima kazali da od Vlade traže da prihvati Rezoluciju koju je izradio Savjet branilaca Federacije kojom traže naknadu za socijalno ugrožene bivše borce.

 

Saobraćaj u Alipašinoj ulici ispred zgrade Vlade je blokiran.

 

Pet predstavnika demonstranata, bivših boraca koji su okupljeni pred Vladom Federacije pozvani su na pregovore u zgradu. Nakon sastanka su se obratili okupljenima, te ustvrdili da im nije ponuđeno nikakvo rješenje. 

 

Traže, između ostalog, da se uvede dodatak na koji bi pravo imali branitelji koji poslije rata nisu ostvarili nikakvu naknadu. Najavili su da demonstracije neće prekinuti dok ne postignu dogovor s Vladom.

 

Predstavnici boraca su kazali da žele da pregovaraju o prihvatanju Rezolucije koju je izradio Savjet branitelja Federacije prije tri mjeseca. Traže, između ostalog, da se uvede dodatak na koji bi pravo imali branitelji koji poslije rata nisu ostvarili nikakvu naknadu.

 

- Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. marta iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica - izjavio je nešto ranije Feni federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

 

Naveo je da će im i danas biti na raspolaganju Komisija koja radi na radnom tekstu tog zakona s mogućnošću da razgovaraju o svim zahtjevima, s obzirom na to da je to radni materijal još se razgovara o svim zahtjevima.

 

- S tim da se mora voditi računa da se za svaki zahtjev mora jasno definisati opravdanost zahtjeva, a za one zahtjeve koji podrazumijevaju finansijska sredstva se moraju napraviti obračuni i kazati odakle su ta dodatna sredstava za bilo koje dodatno pravo - naglasio je ministar Bukvarević.

 

(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook