FOTO/ SARAJEVO

Nakon postrojavanja na Koševu: Više hiljada bivših boraca pred Vladom FBiH, saobraćaj blokiran

Front25.04.16, 11:34h

Nakon postrojavanja na Koševu: Više hiljada bivših boraca pred Vladom FBiH, saobraćaj blokiran
- Ovo je projekt boraca i želimo da ga Vlada prihvati - istakao je Predsjednik Regionalnog udruženja organizatora otpora Krajine Senad Bajrić

 

Nakon što je jutros tek dvadesetak boraca stiglo pred Vladu FBiH, nešto kasnije im se pridružilo nekoliko hiljada koji su se prethodno postrojili na Koševu, javljaju domaći mediji.

 

Protesti su počeli jutros u 09.00 sati, a predstavnici okupljenih su novinarima kazali da od Vlade traže da prihvati Rezoluciju koju je izradio Savjet branilaca Federacije kojom traže naknadu za socijalno ugrožene bivše borce.

 

Saobraćaj u Alipašinoj ulici ispred zgrade Vlade je blokiran.

 

- Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. marta iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica - izjavio je nešto ranije Feni federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

 

Naveo je da će im i danas biti na raspolaganju Komisija koja radi na radnom tekstu tog zakona s mogućnošću da razgovaraju o svim zahtjevima, s obzirom na to da je to radni materijal još se razgovara o svim zahtjevima.

 

- S tim da se mora voditi računa da se za svaki zahtjev mora jasno definisati opravdanost zahtjeva, a za one zahtjeve koji podrazumijevaju finansijska sredstva se moraju napraviti obračuni i kazati odakle su ta dodatna sredstava za bilo koje dodatno pravo - naglasio je ministar Bukvarević.

 

Predsjednik Regionalnog udruženja organizatora otpora Krajine Senad Bajrić novinarima je kazao da je Savjet prije tri mjeseca izradio Rezoluciju koja je temelj za rješavanje problema.

 

- Ovo je projekt boraca i želimo da ga Vlada prihvati - istakao je Bajrić.

 

On očekuje da će se tokom dana mirnim protestima pridružiti još ljudi.

 

Međutim, članstvo Jedinstvene organizacije boraca Unije veterana Federacije Bosne i Hercegovine ranije je na sjednici Upravnog odbora zauzelo stav da neće izaći na proteste, a istakli su da se javnosti uime njih obraćaju ljudi koji nisu JOB. Predsjednik Skupštine JOB-a Vahdet Hajdić tada je istakao da su sve češće situacije da se neko ko nema ovlaštenja niti odluku Upravnog odbora predstavlja uime JOB-a Unije veterana FBiH.

 

Ismet Imamović koji je uime JOB-a zadužen za zastupanje interesa organizacije na pregovorima u Vladi FBiH je istakao da imaju korektan i konkretan dijalog s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i Vladom FBiH.

 

Tokom vikenda oglasio se i Upravni odbor UB "Crni labudovi" koji je oštro osudio posljednje medijske istupe Selvedina Bulbula, "posebno prema bivšem pripadniku ove jedinice Salki Bukvareviću, aktualnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata u Vladi FBiH".

 

(FENA/em, foto: A. Beganović)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook