VIDEO/ BURNE REAKCIJE NA ODLUKU USTAVNOG SUDA FBIH

Da li je na pomolu nova afera, notari uzvraćaju: Nije tačno da smo imali monopol, ovo je 'maslo' advokata!

Hronika22.04.16, 20:59h

Da li je na pomolu nova afera, notari uzvraćaju: Nije tačno da smo imali monopol, ovo je 'maslo' advokata!
Šta to znači u praksi i šta su sve notari do sada radili, za Dnevnik TV1 pojašnjava iskusna sutkinja i član Notarske komore Federacije BiH Vesna Softić, koja tvrdi da su odluku 'izlobirali advokati' zarad više posla i više zarade, ali da ona građanima neće biti od koristi

 

Povodom odluke Ustavnog suda Federacije BiH kojom je ukinuta odredba da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici, te da više nemaju samo notari zakonske ovlasti da sastavljaju određene pravne dokumente (poput  različitih vrsta ugovora, poslovnoh isprava, statuta i sl.), uslijedile su brojne i oprečne reakcije.


I dok advokati, koji su bili pravni zastupnici podnositelja žalbe u ovom predmetu, zadovoljno trljaju ruke i pozdravljaju odluku Ustavnog suda FBiH, označavajuči je kao 'kraj monopola notara', druga strana tvrdi da nikakvog monopola nije bilo i da će se notari svim pravnim sredstvima boriti protiv ove odluke.


Podsjećamo, prema dosadašnjim odredbama Zakona, samo su notari imali ovlasti sastavljati gorenavedene dokumente. Novom odlukom Suda te će isprave moći načiniti i sami građani, ako su osposobljeni za ovu vrstu posla, dok će u svim tim slučajevima notari samo vršiti ovjeru.


Šta to znači u praksi i šta su sve notari do sada radili, za Dnevnik TV1 pojašnjava iskusna sutkinja i član Notarske komore Federacije BiH Vesna Softić, koja tvrdi da su ovakvu odluku 'izlobirali advokati' zarad više posla i više zarade, ali da ona građanima neće biti od koristi.


Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook