ODLUKA USTAVNOG SUDA STUPILA NA SNAGU

Kraj monopola: Građani BiH više ne moraju koristiti usluge notara!

Hronika22.04.16, 12:19h

Kraj monopola: Građani BiH više ne moraju koristiti usluge notara!
Prema dosadašnjim odredbama Zakona, samo su notari imali ovlasti sastavljati određene dokumente. Čak će isprave moći načiniti i sami građani, ako su osposobljeni za ovu vrstu posla. U svim tim slučajevima notari će samo vršiti ovjeru

 

U Službenim novinama FBiH objavljena je odluka Ustavnog suda FBiH u vezi sa Zakonom o notarima, čime je prestao monopol javnih bilježnika.

 

Ukidanje monopola


Odlukom Suda ukinuta je odredba da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici, kazao je za Faktor Hakija Kurtović, jedan od pravnih zastupnika podnositelja žalbe u ovom predmetu.


To znači da završni ispit za stjecanje zvanja notara mogu polagati sve osobe koje imaju položen pravosudni ispit i pet godina rada u struci.


Ono što građane najviše zanima je to da će ubuduće dokumente, kao što su različite vrste ugovora, poslovne isprave, poput statuta i slično, moći sastavljati i odvjetnici ili pravnici koji obavljaju bilo koju drugu dužnost.


- Prema dosadašnjim odredbama Zakona, samo su notari imali ovlasti sastavljati ovakve dokumente. Čak će isprave moći načiniti i sami građani, ako su osposobljeni za ovu vrstu posla. U svim tim slučajevima notari će samo vršiti ovjeru, kazao je Kurtović.


Notarske i odvjetničke tarife


Odluka Ustavnog suda, osim u korist odvjetnika i pravnika općenito, ide i u korist građana jer će tarife odvjetnika biti mnogo niže od notarskih. Prema odluci Ministarstva pravosuđa FBiH, trenutačna visina notarskih tarifa određuje se prema vrijednosti ugovora.


Za ugovore vrijednosti do pet tisuća maraka naknada iznosi 200 KM, za one od pet do 50 tisuća naknada je 250, a za one od 50 do 150 tisuća maraka, naknada je 350 KM. Za ugovore iznad 150 tisuća KM dodaje se po 50 maraka za svakih 100 tisuća KM vrijednosti. Ove se cijene u konačnom obračunu povećavaju za vrijednost PDV-a.


Ono što sada predstoji odvjetnicima je odrediti svoje tarife za izradu dokumenata jer se ovim poslovima nisu bavili još od 2005. godine, kada su sve ovlasti dane notarima.


U žalbi Ustavnom sudu, između ostalog, navedeno je kako zakonodavac osporenim odredbama Zakona uskraćuje pravo građanima i pravnim osobama po vlastitom izboru odlučiti hoće li odgovarajuće usluge zatražiti od odvjetnika ili notara te ih upućuje notarima, čime, suprotno europskom konkurencijskom pravu, uspostavlja monopolistički položaj notara za iznimno širok krug pravnih poslova i radnji, a za čije su obavljanje jednako kompetentni i odvjetnici.


(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook