FOTO & VIDEO/ U SUBOTU, 23. APRILA

Film Mladena Mitrovića 'U potrazi za snom' ponovo u Sarajevu: Snovi i sjećanja na izgubljenu mladost...

Mediji20.04.16, 10:23h

Film Mladena Mitrovića 'U potrazi za snom' ponovo u Sarajevu: Snovi i sjećanja na izgubljenu mladost...
U organizaciji SFF-a i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, film se prikazuje u okviru programa Doku Point u subotu, 23. aprila, u 20 časova u kinu Meeting Point... Ulaz je slobodan

 

Film Mladena Mitrovića "U potrazi za snom", dobitnik nagrade publike za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem SFF, ponovo je u Sarajevu!


U organizaciji SFF-a i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, film se prikazuje u okviru programa Doku Point u subotu, 23. aprila, u 20 časova u kinu Meeting Point. Ulaz je slobodan.


Nakon projekcije, planiran je razgovor reditelja sa publikom. Moderator je Ines Tanović Sijerčić.


Priča filma počinje za vrijeme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorče“ (1987), Jadrankom Stojaković. Ubzo poslije toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad - Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.


Taj susret pokrenuće čitav tok događaja koji će reditelja nakon višegodišnje samoizolacije vratiti filmu. U želji da krene iz početka on odlučuje da pronađe nekadašnje desetogodišnje glumce iz svog prvog filma, koje je vihor rata odnio iz rodnog grada.


Reditelj kreće na put po svijetu u nadi da će tražeći njih istovremeno pronaći i izgubljene djeliće svoje prošlosti. U jednom trenutku, sudbina odlučuje da pomiješa njihove živote i okrene putovanje u suprotnom smjeru, dovodeći usput sve aktere do kolektivne katarze.

 


Film je sniman više od pet godina, u 12 zemalja, na četiri kontinenta.


U vrijeme kada se i dalje broje porazi i računa ko je koliko i šta izgubio u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, autobiografska dokumentarna odiseja Mladena Mitrovića u gledaocu, koji je svojom voljom ili ne, dio kompleksne regionalne istorije i geografije – budi ono što mu niko i nikada ne može oduzeti – snove i sjećanja. To je upravo glavni element kolektivne katarze kroz koju prolaze reditelj i akteri filma.


Film "U potrazi za snom" realizovala je producentska kuća Balkan Art Centar iz Sarajeva u saradnji sa srpskim i hrvatskim koproducentima - Fabrika snova iz Beograda i Factum iz Zagreba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook