DRAMA OKO SMJENE U POZORIŠTU MLADIH NE JENJAVA

Drmać osuo po kolegi: Ja bih trebao biti ministar, a ne Kurić koji je...

Kultura18.03.16, 12:39h

Drmać osuo po kolegi: Ja bih trebao biti ministar, a ne Kurić koji je...
U pozorišnom svijetu riječ 'nepotizam' nije kriminalna, jer mi dovodimo sposobne - a ministarstvo podobne ljude, govori Drmać

 

Vijest koja posljednjih nekoliko dana u konstantnoj žiži interesovanja je ta da Mario Drmać više nije v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo, koji je za N1 kazao da tu odluku očekuje posljednjih pet mjeseci.

 

"Očekivao sam odluku i da nisam znao da će biti ovako bila bi ovo za mene još veća tragedija", kazao je Drmać dodavši da "kako je nova vlast sjela u fotelje - znao sam da ovo ne vodi nigdje, bar ne u našu korist".

 

Kaže da nije očekivao ovoliku medijsku podršku, kao ni glasnu podršku javnosti.

 

"Ovo se pretvara u revoluciju, mladi glumci će krenuti sa performansom, društvene mreže bruje. Primam zaista velike riječi podrške".

 

Šta se tačno dešava na relaciji Mirvad Kurić - Mario Drmać?

 

"Nije se dešavalo ništa. Da jeste, dobijao bih instrukcije. Nije bilo odgovora iz ministarstva, nije bilo odgovora na dopise - nije bilo saradnje. Pitao sam, ko je ovdje ministar? Svi znamo ko je to i šta je ta funkcija. To je neko ko je na funkciji i ko te opslužuje. Priče o nepotizmu su jokeri iz rukava", kazao je Drmać za N1.


"U pozorišnom svijetu riječ 'nepotizam' nije kriminalna, jer mi dovodimo sposobne - a ministarstvo podobne ljude. Meni se nabacuje na leđa da sam nekoga zaposlio. Da bar jesam, mi glumci se poznajemo međusobno i sarađujemo. Moja djevojka iza sebe ima malu ali lijepu karijeru. Slučajno se našla u setu predstava koje su bile na repertoaru scene Obala. Te predstave su jedine koje su imale šansu", pojašnjava. Drmać.

 

Pomenuo je i izuzetno talentovanu glumicu Ivanu Vojinović, koja vlada lutkom i lutkarskom tehikom, a osobe koje to žele i znaju su imale udio u novogodišnjoj predstavi.

 

"Zanima me sve što je Kurić izjavio, da moja zaručnica igra u 70 posto izdanja Pozorišta mladih? Mladi su prvi put u historiji ovog pozorišta dobili priliku da ih se vidi", ističe, a smatra da Pozorište mladih kao javna ustanova mladima mora dati šansu.

 

"Spočitava mi se da se pozorište ne bavi tim. To je djelatnost Pozorišta mladih. Ja bih trebao biti ministar, jer znam šta rade naša pozorišta. Gdje su nam mladi, gdje nam je budućnost", pita se Drmać.

 

Drmać je svojevremeno tri mjeseca proveo u studiju gdje je snimao seriju "Brbljaonica", a serija upravo zbog politike nikada nije doživjela premijeru.

 

"Politika je u pozorištu. Glumci koji nemaju sposobnost da budu glumci odu u politiku da je dovedu nama. Lažu nam da su u politici kako bi istjerali politiku iz pozorišta, a doveli su je tamo".

 

Drmać smatra da kompletna situacija poprima oblike sapunice. "Turska serija, španska, Sulejman Veličanstveni...".

 

Kaže da je ministar Kurić sam sebe stavio na mjesto glumca prvaka Narodnog pozorišta, dok su se njegovi papiri cijepali.

 

"Zanima me šta je Kurić uradio za Pozorište mladih. Koliko novca dobija? Jučer je iskoristio medijski prostor i počeo je pričati o milionima. Nama umjetnicima ti milioni nisu bitni. Živimo u državi gdje je milion i 200.000 KM ništa. Nama je potrebno novca za produkciju, a ne za plate", pojašnjava.

 

"Ponižavaju se dječije lutkarske predstave, koje su skupe kao i sve ostale. Jedna lutka košta 500 KM, a gdje je muzika, kostimograf, režiser, scenarista..."

 

"Narodno pozorište, za javnost, izdvoji 50.000 KM da dovede kolegu iz Srbije, Kokana Mladenovića, a ja izdvojim 2.000 KM da dam šansu mladom čovjeku Irfanu Avdiću i mladim glumcima dam šansu da steknu svoje mjesto, a onda se meni spočitava da ovo nije pozorište".

 

"Gube smo, i živimo u gubavoj zemlji", dodaje.

 

Priznao je i to da godinama planira odlazak iz BiH, jer smjena nije prva nepravda koju je doživio.

 

"Imam grozno srce jer prema pozorištu idem s ljubavlju. Nisam jedan od onih koji čita šta je rekao neko ko češe stomak. Borim se da nešto izgradim. Nije prva nepravda koja mi se desila, to je bilo i sa TV karijerom. Otjeran sam jer sam tražio neki novac, a onda je bila varijanta 'nećeš sad ništa'".

 

"Zašto bih potcjenjivao svoju umjetnost? Obavijestit ću ljude koji su navijali za mene, i borit ću se za ljude koji su digli hajku. Jučerašnji aplauz kao glumac nisam doživio".

 

Video možete pogledati ovdje.

 

(N1/DEPO PORTAL /BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook