'NOVA RELIGIJA' PRED PUBLIKOM OD 17. MARTA

Umjetnik svetskog glasa stigao u Banjaluku: Dejmijan Herst u Muzeju savremene umjetnosti RS

DEPO Art05.03.16, 12:16h

Umjetnik svetskog glasa stigao u Banjaluku:  Dejmijan Herst u Muzeju savremene umjetnosti RS
U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, British Council i Paul Stolper Gallery sa velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijana Hersta u Muzeju 17. marta 2016. godine. Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.


Izložba je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i galerije Paul Stolper 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Аlbert muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku.


U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

 

dusa-na-ljestvicama-jakovljevim11


Izložbom „Nova religija“ Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.


Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.


Projekat se realizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook