Špekulacije sve glasnije

Rekonstrukcija državne vlasti: Radončić na čelu Vijeća ministara, SNSD novi partner?

Front29.02.16, 10:33h

Rekonstrukcija državne vlasti: Radončić na čelu Vijeća ministara, SNSD novi partner?
O rekonstrukciji državne vlasti nije se ni prestajalo govoriti otkako je formirana, a posljednjih dana ponovno su aktualizirane priče da predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić želi zasjesti na čelo Vijeća ministara. Navodno je to već zatražio od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi se SDA-u revanširao za sudski proces koji se vodi protiv njega, a za koji misli da je montiran u ovoj stranci

 

Izvor: Dnevni list


Još od izlaska DF-a iz federalne vlasti, a potom i izbacivanjem ove stranke iz Vijeća ministara, te sklapanjem koalicije SDA- SBB nagađalo se kako Radončić želi sjesti na mjesto Denisa Zvizdića.


Naime, odmah po sklapanju nove koalicije SDA-HDZ-SBB predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović zatražili su od Radončića da on osobno uđe u Vijeće ministara i preuzme funkciju ministra prometa i veza koja je ostala upražnjena nakon izbacivanja DF-a.


Radončić to nije želio prihvatiti.


“Razlog za to je što je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a oni su nastavljeni i još su teže zloupotrebe službenog položaja pojedinih tužitelj u pokušaju onemogućavanja nove koalicije i vladavine prava na nivou neminovnih europskih standarda”, priopćeno je iz SBB-a još krajem decembra.


Tada se odmah znalo da se Radončić vodi logikom da ukoliko jedan bošnjački lider sjedi u Predsjedništvu, drugi bi trebao imati čelnu poziciju u Vijeću ministara, a ne se baviti pitanjem prometa i komunikacija.


Uz to bilo je jasno da želi zaustaviti procese koji su se vodili u Tužiteljstvu BiH, a za koje je vjerovao da su diktirani iz SDA.  O tome svjedoči i presretnuta prepiska Izetbegovića i Radončića u kojoj se Izetbegović nakon uhićenja Bakira Dautbašića piše: “Velikim se Bogom kunem da sa ovim nemam veze.“


Slutnje iz SBB-a su se i ostvarile, te su u januaru tako prvi uhapšeni članovi SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, a potom i Fahrudin Radončić.


Radončić je Dautbašića predložio za kandidata za ministra prometa i komunikacija u siječnju, isti dan kada ga je SIPA uhapsila i pritvorila u vezi s predmetom u kojem je petnaestak dana kasnije uhapšen i sam Radončić. Sud BiH potvrdio je  optužnicu protiv njih dvojice, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koja ih tereti da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12. 2015. godine do 12. 01. 2016. godine, počinili kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.


Radončić, Dautbašić i Šahman pušteni su iz pritvora, a Radončić tvrdi kako je u pitanju politički montiran proces.


Zbog mjera kućnog pritvora trenutno je neizvodivo da Dautbašić bude imenovan za ministra, iako SBB nije odustala od njegove kandidature.


Fahrudin Radončić sada, tvrde izvori bliski SBB-u, želi da se revanšira za sve što je prošao i po svaku cijenu želi Zvizdićevo mjesto. Za to navodno ima podršku i dijela zastupnika SDA, ali i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.


Međutim, podijeljena su mišljenja je  li Bakir Izetbegović spreman da se odrekne Zvizdića zarad Radončića.


Pojedini članovi SDA smatraju da, ukoliko Radončić bude ozbiljan u svom zahtjevu, Izetbegović neće imati mnogo prostora da ga odbije. Osim toga, lideri SBB-a i SDA znaju mnogo jedni o drugima još iz razdoblja rata.


Čović je prije nekoliko dana posjetio Radončića i razgovarao s njim o koaliciji i aktualnim političkim prilikama, a u subotu navečer u Trebinju se sastao i sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.


Sve to potaklo je nanovo nagađanja rade li Čović- Radončić i Dodik na planu rekonstrukcije državne vlasti. Ukoliko bi Fahrudin Radončić postao predsjedavajući Vijeća ministara i za Dodikov SNSD bila bi otvorena vrata za povratak u državnu vlast.


Predsjednik SNSD-a tvrdi da nije zainteresiran za ulazak u državnu vlast, no za podršku Radončiću mogao bi tražiti druge protuusluge poput izbacivanja stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.


U prilog tvrdnjama da Radončić želi pomjeriti Zvizdića idu i izjave iz SBB-a. Šef Kluba zastupnika SBB-a u zastupničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić gostujući  emisiji “Telering” kazao je kako je koalicija stabilna, ali kako nisu zadovoljni Zvizidćem.


”Pokrenule su se stvari na federalnom nivou, dok smo nezadovoljni stanjem na državnom na čelu s gospodinom Zvizdićem. Jednostavno kada pogledate zakone koji su predloženi i doneseni u Parlamentarnoj skupštini BiH jasno se vidi da su oni uglavnom dolazili od opozicije kojoj i SBB pripada na državnom nivou. Očigledno, Zvizdić ne radi dobro”,  istakao je Đonlagić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook