Audio/ Građani se ni ne usuđuju prijaviti

BiH 'u raljama' korupcije: Uhapsi se političar, podigne prašina, niko osuđen. A ovako se s tim izborio Singapur!

Hronika27.02.16, 13:11h

BiH 'u raljama' korupcije: Uhapsi se političar, podigne prašina, niko osuđen. A ovako se s tim izborio Singapur!
Prema brojnim izvještajima Bosna i Hercegovina je na dnu ljestvice po učinkovitoj borbi protiv korupcije. Od kako je predala aplikaciju za članstvo u EU, političari svakodnevno najavljuju razračunavanje sa ovom pošasti

 

Izvor: RSE

 

Građani prijavljuju korupciju, uglavnom, anonimno, no presuda gotovo da i nema što ih obeshrabruje.

 

BiH je imala niz spektakularnih hapšenja visokih dužnosnika tokom proteklih godina zbog korupcije, ali većina ih je na slobodi, a u mnogim slučajevima optužnice su pale. Sve je to razlog zbog kojeg je sve manji broj onih koji se usuđuju prijaviti korupciju.

 

Prema podacima nevladine organizacije Account samo u javnim nabavkama BiH, zbog korupcije, gubi godišnje više od 800 miliona maraka.

 

Kada je u pitanju korupcija u zdravstvu, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljuje da građani u BiH, podmićujući ljekare, godišnje sa 120 miliona maraka.

 

Nadležne institucije u Bosni i Hercegovini zaprime hiljade anonimnih prijava korupcije, međutim, mali je broj onih koji smognu hrabrosti o svojoj prijavi javno progovoriti.

 

Jedna od rijetkih Hikmeta Zulić prijavila je korupciju u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS), gdje su joj za zapošljavanje sina tražili novac.


"Ja sam dva puta prijavljivala korupciju puten etičke linije UKCS-a, no niko mi nije odgovorio, zato sam odlučila da slučaj prijavim sudu i tužilaštvu, njima više vjerujem", navodi Zulić.

 

Ove sedmice izrečena je presuda jednoj osobi za korupciju u UKCS-u, zatvorska kazna u trajanju od tri godine. To je jedna od rijetkih presuda koja predviđa zatvorsku kaznu, makar i minimalnu. Do sada ih je ukupno izrečeno 47.

 

Proteklih godina Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je priredila spektakularna hapšenja čak političara.

 

Uhapšeni za korupciju ili zloupotrebu položaja bili su Dragan Čović, sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nedžad Branković i Edhem Bičakčić, bivši premijeri Federacije BiH, Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, bivši direktori Gras-a, Bosnalijeka i niz drugih, no niko od navedenih nije osuđen.

 

Advokat Asim Crnalić, nekadašnji član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, osuđuje senzacionalistička hapšenja i upućuje kritike na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

"Zbog toga što Tužiteljstvo BiH prvo uhapsi čovjeka, pa onda javi vama novinarima da je uhapšen, pa ga onda saslušava pa i to javi, pa se sva javnost oko toga uzbudi onda tek utvrđuje pritvor pod tim okolnostima", navodi Crnalić.

 

Prema istraživanjima Transparency internationala građani su naveli da je najizraženija korupcija u zdravstvu.

 

Anketa: Mišljenja građana

 

 

Druga na ljestvici je korupcija prilikom zapošljavanja.

 

"Prilikom zapošljavanja su presudni politički uticaji, zapošljavanja nema bez političkih, prijateljskih veza, a vrlo mali broj profesionalaca, stručnih ljudi koji su nezavisni u svom poslovanju uspije zaposliti", kaže Alma Kovačević iz Centra za sigurnosne studije

 

Pored toga, izražena je i korupcija u privredi, u obrazovanju i drugim segmentima. Kovačević napominje da je u BiH prisutna sistemska korupcija kojoj je veoma teško stati u kraj.


No, otkako je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU, te se obavezala na ubrzane sistemske reforme koje predviđaju u prvom redu razračunavanje sa korupcijom, političari najavljuju žestoku borbu protiv ove pošasti.

 

Među njima prednjači ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji je nedavno u jednoj emisiji najavio još hapšenja visokih dužnosnika osunjičenih za korupciju.

 

Mektić: Ponovo kažem, biće još hapšenja, nema borbe protiv korupcije džojstikom. Ja sam utvrdio prioritete i ja ću kontrolisati ko te prioritete ne poštuje.

 

Tomislav Kovač, bivši ministar MUP-a RS: Ministre, dezinformišemo građane, oni misle da Vi sad možete putem policijskih agencija riješit' stanje...

 

Mektić: Mogu, vidjećete da mogu.

 

Kovač: Ma, ne možete ako vas Sud i Tužilaštvo ne budu pratili...

 

Mektić: Vidjećete da mogu i pratiće, kad vam kažem pratiće.''

 

Za borbu protiv korupcije mogu poslužiti primjeri onih koji su dobili bitku poput Singapura koji ima 5.000.000 stanovnika. S korupcijom se razračunao 1982. novim antikorupcionim zakonom kada su uhapšena 142 korumpirana ministra i službenika u samo jednom danu. Danas Singapur ima jedan posto siromašnih, ekonomski rast od preko 14 posto, a 90 posto novca je u regularnim tokovima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook