Slučaj bračnog para iz Sarajeva

Jokići dobili svoje stvari: Slučaj iz Hadži Idrizove mijenja zakon?

Hronika21.02.16, 15:54h

Jokići dobili svoje stvari: Slučaj iz Hadži Idrizove mijenja zakon?
Već duže vrijeme Oslobođenje piše o slučaju bračnog para Jokić iz Sarajeva, koji je nakon 46 godina života u stanu koji je bio proglašen nacionalizovanim, ali ta nacionalizacija nije izvršena, kao nosilac stanarskog prava izbačen iz njega. Stan u Hadži Idrizovoj je prodat i vrlo brzo preprodat. Nedavno su Jokići stvari iz jednog hangara prenijeli u iznajmljeni stan

 

Izvor: Oslobodjenje

 
Stvarni vlasnici

 

U hangar je te stvari prebacio prvi kupac stana Fadil Muminović zato što su Jokići to odbili, očekujući da će policija spriječiti njihovo iseljavanje "na svoju ruku".

 

- Još nisam smogla snage da počnem otvarati kutije, kaže nam Ljiljana Jokić, koja tvrdi da suprug i ona ne bi doživjeli tu dramu da je notar Ljubiša Marković, koji je obavio notarske poslove prilikom prve kupovine tog stana, izvršio neposredni uvid u stvarno stanje.


Podsjećamo, Marković nam je rekao da se on, kao što mu i zakon to nalaže, rukovodio činjenicama koje stoje u ZKI, te da su za njega postojali, prema tim dokumentima, samo stvarni vlasnici stana i Muminović kao kupac.

 

- Notar se rukovodio zakonskim načelima, ali je Marković, bivši načelnik Opštine Centar, itekako morao biti upoznat sa tim da se u kvartu u kojem stanujemo nalaze brojni stanovi kao što je naš i morao je pokazati veću opreznost, smatra Ljiljana.

 

Isto mišljenje dijele i u Udruženju građana Dom, čiji se jedan od predstavnika Zoran Žuljević obratio Ministarstvu pravde BiH, sa inicijativom da se upravo povodom slučaja Jokić, u Zakonu o notarima izvrši izmjena.

 

- U ovom slučaju je notar Marković od kupca imao informaciju i dokumentaciju o tome da je ova nekretnina slobodna od ljudi i stvari, a nije bilo tako. Na koji način je ta činjenica upisana u zemljišnoknjižni izvadak (ZKI), o tome će sud raspraviti, no, nas zovu mnogi građani strahujući da će se i njima desiti isto što i Jokićima. Neki od njih uopće ne napuštaju stanove, neki obavezno nekoga ostavljaju u njima, objašnjava Žuljević, te dodaje kako su, suočeni s brojnim upitima svojih članova, podnijeli inicijativu da se zakonski onemoguće ovakve situacije ubuduće, odnosno da notar lično izvrši uvid u to da li je istina ono što stoji u ZKI.


UG Dom je podnio i inicijativu za vanredni nadzor notara uključenih u ovaj slučaj. I mi smo zatražili komentar u federalnom Ministarstvu pravde.

 

U odgovoru koji smo dobili navodi se, između ostalog, da Zakon o notarima (Službene novine FBiH, broj 45/02) članom 2. propisuje da je služba notara javna služba, čiji su nosioci notari samostalni i nezavisni. Notari obavljaju službu profesionalno i isključivo kao zanimanje tokom vremena za koje su imenovani, u skladu sa Zakonom o notarima i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

 

Inicijativa ima šansu

 

"Član 58. Zakona o notarima propisuje da je notar dužan nadoknaditi štetu koju je drugom prouzrokovao povodom službene dužnosti, te da za ovu štetu notar odgovara po općim pravilima za naknadu štete", stoji, pored ostalog, u odgovoru Ministarstva, iz kojeg podsjećaju i na to da je propisana i disciplinska odgovornost notara, a disciplinski postupak pokreće kantonalni organ za upravu.

 

Što se tiče izmjena Zakona o notarima, iz Ministarstva naglašavaju da se u dogledno vrijeme očekuje presuda Ustavnog suda FBiH koja se odnosi na taj zakon. 

 

"U tom smislu će Ministarstvo pravde nastojati izvršiti obaveze koje budu proizlazile iz navedene presude, te će se prilikom izrade novog zakonskog teksta imati u vidu i druge primjedbe koje se budu odnosile na ovaj zakon", stoji u odgovoru Ministarstva.


Da li se to odnosi na inicijativu UG Dom? Jer, da je notar došao u Hadži Idrizovu, vidio bi u stanu Jokiće i njihove stvari, danas, eto, spakovane u kartonskim kutijama.

 

- Sve govorim da je najvažnije ostati živ, hrabri me i podrška prijatelja, ali kako se ne sekirati, kaže Ljiljana, koja je za prebacivanje i pakovanje stvari platila 250 KM, ali napominje da je zahvalna vlasniku hangara koji joj nije naplatio 11 dana ležarine.

 

- Fadil je platio do 31. januara, a gospodin je imao razumijevanje za nas, ističe Jokić.


Podsjećamo i na to da je CZ Općine Centar ponudila ovom bračnom paru da im prenesu stvari u njihovo skladište, ali su Jokići odlučili iznajmiti stan. Povodom ovog slučaja, u utorak će biti održano prvo ročište u Općinskom sudu Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook