STUDIJA O ROMANTICI

Ovo su četiri najveće zablude o ljubavi, seksu i mladima u koje vjerujete

Lifestyle14.02.16, 20:03h

Ovo su četiri najveće zablude o ljubavi, seksu i mladima u koje vjerujete
U studiji su sudjelovale 24 tisuće studenata i rezultati su dosta zanimljivi

 

Najnovija studija koju su proveli stručnjaci na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini pokazala je da romantika među mladima ipak nije mrtva te da mitovi o tome kako mladi više vole neobavezan seks i nisu baš toliko istiniti.

 
U studiji je ispitano 24 tisuće studenata s 22 različita studentska kampusa, a rezultati su dosta zanimljivi.

 

Sve ih više odlazi na tradicionalne spojeve

 

“Ono što smo otkrili jest da neobavezan seks više nije baš jedina opcija. Sve više mladih odlazi na tradicionalne spojeve i sve je više mladih koji se odlučuju na ulazak u vezu. Zbog toga se oni koji ne žele tek neobavezan seks i zabavu više ne moraju osjećati isključenima”, izjavila je profesorica sa Sveučilišta, Arielle Kuperberg, za NBC News.

 

Kuperberg je jedna od stručnjakinja koja je sudjelovala u ovoj studiji, a uz pregršt zanimljivih razultata koje je iznjedrila, a koji su prošli tjedan i objavljeni, ovo su neki od najčešćih mitova koje su istraživači njome uspjeli pobiti:

 

Mit 1: Kultura neobaveznog seksa uništila je romantiku među mladima

Ova je studija pokazala da to nije tako, već da je postotak mladih koji se odlučuju za ozbiljne veze, kao i onih koji se odlučuju na neobavezan seks ustvari podjednak. I dok 62 posto studenata češće ima neobavezan seks, od ukupnog broja ispitanih čak 61 posto njih odlazi i na klasične spojeve te ulazi u ozbiljne veze. S druge strane, tek 8 posto ispitanih studenata nikada nije bilo na pravom spoju ili u romantičnoj vezi.

 

Mit 2: Oni koji se upuštaju u neobavezan seks u pravilu nisu zainteresirani za ozbiljnije veze


“Iako smo otkrili da su muškarci ipak ti koji su više zainteresirani za neobavezan seks nego za ozbiljnije veze, kao što smo na početku i pretpostavili, ispostavilo se kako se sveukupan broj muškaraca i djevojaka koji žele romantične veze povećava, unatoč tome što neki od njih prakticiraju i neobavezan seks”, kaže Kuperberg. Čak je oko 71 posto muškaraca sada izjavilo kako im nije odbojna pomisao na ulazak u vezu, dok je to učinilo 67 posto djevojaka.

 

Mit 3: Neobavezan seks obično je nezaštićeni seks

Kuperberg tvrdi kako su faktori koji utječu na to da mladi ulaze u nezaštićene spolne odnose najčešće alkohol i ostala opojna sredstva ili pak činjenica da dobro poznaju osobu s kojom spavaju. Kada su studenti bili prijatelji s osobom s kojom su spavali, tada su češće ulazili u nezaštićene spolne odnose, a stručnjaci tvrde kako je do toga doveo lažni osjećaj sigurnosti i osjećaj povjerenja te da bi nezaštićeni seks trebalo izbjegavati i u tim slučajevima.

 

Mit 4: Neobavezan seks u pravilu je seks za jednu noć
 

“Kad smo pitali studente o njihovim iskustvima, pokazalo se da su neki od njih trenutno još uvijek u kontaktu s osobom s kojom imaju neobavezan seks te da se on nije dogodio samo jednom”, otkriva Kuperberg.

 

Čak 50 posto ispitanika izjavilo je kako su svog partnera ili partnericu dobro poznavali prije nego su se upustili u neobavezan seks te se ispostavilo da takvi odnosi nisu uvijek samo za jednu noć, već da neki od njih završe i ozbiljnim vezama. Ustvari, jedno istraživanje sa Sveučilišta u Virginiji pokazalo je da čak 32 posto neobaveznih odnosa završi romantičnom vezom ili brakom.

 

 

(telegram.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook