Voze se autobusom, jedu u kafeteriji...

Čudne navike bogataša: Imaju milijarde, ali i dalje rade ove stvari

Lifestyle14.02.16, 14:16h

Čudne navike bogataša: Imaju milijarde, ali i dalje rade ove stvari
Iako ih okružuje obilje jer su tokom svog radnog vijeka zgrnuli milijarde ili ih još uvijek zgrću, sedmorica milijardera, među kojima su i Mark Zuckerberg i Warren Buffett, imaju navike za koje se može slobodno reći da ukazuju na njihovu štedljivost

 

Štedljivost je relativan pojam. Za prosječnog građanina to bi značilo da jede kod kuće, a ne po restoranima ili praćenje sniženja, dok za bogataše to primjerice znači pojavljivanje u nekoj običnoj majici i trapericama na radnom mjestu, voženje Toyote ili Volkswagena. Business Insider donosi listu bogataša od kojih svako ima svoj način iskazivanja štedljivosti kroz različite navike.

 
1. Warren Buffett, predsjednik Uprave Berkshire Hathawaya, još uvijek živi u istoj kući koju je za 31.500 dolara kupio 1958. Buffett ne nosi mobilni telefon niti ima računalo na svom stolu, a treća je najbogatija osoba na svijetu i teži 60,7 milijardi dolara.


Bogati će radije izabrati edukaciju nego zabavu. Potvrđuje to i Warren Buffett.

2. Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka težak 42,8 milijardi dolara, vozi Volkswagen karavan s ručnim mjenjačem. Često ga se može vidjeti u običnoj majici i trapericama, a u svom sedam miliona dolara vrijednom domu još uvijek naručuje iz McDonald’sa.


3. Carlos Slim Helú, osnivač Grupe Carso, težak 23,5 milijardi dolara već 40 godina živi u istoj, šesterosobnoj kući. U njemu obožava ugostiti svoju djecu i unuke s kojima zajedno kuha obroke.


4. Charlie Ergen, prvi čovjek Dish Networka, čije bogatstvo teži 14,5 milijardi dolara, još uvijek svaki dan na posao nosi smeđu torbicu s ručkom. Jednako tako dijeli sobe s kolegama kad putuje na poslovna putovanja.


5. Amancio Ortega, osnivač Inditex, teži 66,8 milijardi dolara, a još uvijek na ručak ide u kafeteriju upravne zgrade Zare gdje objeduje sa svojim zaposlenicima.


6. Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e s 39,3 milijardi dolara “u džepu” i kao najbogatiji čovjek u Evropi još uvijek se ponekad vozi javnim prijevozom. Nije mu tako strano sjesti u gradski autobus, a kad se vozi na daleke ture koristi se ekonomskom klasom zračnog prevoza. Također već desetljećima vozi svoj stari Volvo i živi na starom skromnom ranču.


7. Azim Premji, prvi čovjek Wipro Ltd., čije bogatstvo teži 16,5 milijardi eura, uvijek vozi rabljene automobile, a dan danas svoje zaposlenike podsjeća kako trebaju ugasiti svijetlo prije no što izađu iz ureda. Sedamdesetogodišnji Indijac također se na svojim poslovnim putovanjima vozi ekonomskom klasom.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook