Svečana ceremonija u Briselu

Istorijski dan: Čović će sutra uime BiH predati zahtjev za članstvo u EU

Front14.02.16, 10:59h

Istorijski dan: Čović će sutra uime BiH predati zahtjev za članstvo u EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović će uime BiH u ponedjeljak, 15. februara predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH

 

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, bit će održana u Bruxellesu.

 

Svečanosti će prisustvovati i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

 

Nakon svečane ceremonije bit će upriličene izjave za medije, a potom će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović imati odvojene susrete s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom.

 

Također, planiran je susret predsjedavajućeg Čovića s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.  

 

Čović će prisustvovati i prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, čiji će domaćini biti hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook