Nisu nadležni da razmatraju veto Kluba Bošnjaka

Vijeće Ustavnog suda RS-a: Zaključci NSRS o 'upadu' SIPA-e politički, a ne pravni akt

Front13.02.16, 16:30h

Vijeće Ustavnog suda RS-a: Zaključci NSRS o 'upadu' SIPA-e politički, a ne pravni akt
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske utvrdilo je da nije nadležno da razmatra veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na zaključke Narodne skupštine tog bh. entiteta od 10. decembra 2015., koji se odnose na "nezakonito i neustavno postupanje" Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom akcije na području Novog Grada/Bosanskog Novog“


Smatraju da osporeni zaključci imaju karakter političkog, a ne pravnog akta, te da se stoga o njima ne mogu ni izjašnjavati.



Kluba delegata bošnjačkog naroda tražio je utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa skupštinskim zaključcima usvojenim nakon razmatranja usmene informacije ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske o aktivnostima SIPA-e u općini Novi Grad/Bosnaski Novi i zaključcima Vlade Republike Srpske, koje je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 10. decembra 2015. godine.



Prethodno ni Vijeće naroda RS-a nije postiglo saglasnost svih klubova povodom ovih zaključaka, kao ni Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda.


Vijeće Ustvanog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa je u svojoj odluci naveo da u konkretnom slučaju, iz samog sadržaja predmetnih zaključaka, kao i pitanja koje tretira, proizlazi da ovaj akt ne sadrži pravnu normu općeg karaktera, već je riječ o aktu kojim se izražava politički stav Narodne skupštine RS-a.



Treba podsjetiti da je nakon usvajanja ovih zaključaka u Narodnoj skupštini RS-a nastavljena saradnja MUPRS-a i SIPA-e, iako je Vlada u svojim zaključcima navela da se ona prekida.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook