Ostavlja sloj voska

Ove tkanine ne smijete prati omekšivačem

Auto & Dom12.02.16, 12:37h

Ove tkanine ne smijete prati omekšivačem
Kada odjeći želimo dati malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će uistinu omekšati tkaninu, reducirati statički elektricitet i dodati miris našem rublju

 

Međutim, neke tkanine ne bi se smjele tretirati omekšivačem. Kod pranja ovih tkanina treba ih izbjegavati.

 

Tkanine od mikrovlakna: Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima tkanine od mikrovlakna izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu učinkovitost i skratiti rok trajanja vlaknima. 

 

Sportska odjeća: Većina sportske odjeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju, odnosno upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbiranju tjelesnih tekućina. 


Odjeća od nezapaljivih tkanina. Mnoga radna odijela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar - štite od vatre na mjestima gdje ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno djeluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i naposljetku ih čini zapaljivima.

 

Ručnici: Svi volimo mekane i mirišljave ručnike, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji - apsorpciji. Baš kao i kod sportske odjeće, omekšivač na ručnicima ostavlja tanki sloj "voska" zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebali. Uostalom, bez problema ih možete učiniti mekanima i bez upotrebe omekšivača.

 

Također, omekšivači mogu da ostanu u veš-mašini, zbog čega dolazi do fleka na odjeći koja ne reaguje dobro na takve proizvode. Ako ste spremni da se odreknete mekoće, a zadržite samo prijatan miris, dodajte pola čepa omekšivača u veš-mašinu tokom pranja.  
 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook