Aplikacija BiH za članstvo u EU

Kraak: Holandija će biti 'pošteni posrednik'

Front12.02.16, 11:31h

Kraak: Holandija će biti 'pošteni posrednik'
Nakon što Bosna i Hercegovina preda aplikaciju za članstvo u EU, na državama je članicama - a ne na samom Predsjedništvu EU - da odluče da li je ta aplikacija uistinu vjerodostojna

 

Odluka se mora donijeti konsenzusom, drugim riječima sve države članice moraju da se saglase, izjavio je u intervjuu za portal European Western Balkans Jurriaan Kraak, ambasador Holandije u BiH, zemlje koja je trenutno predsjedavajuća EU.

 

Ambasador Kraak kazao je da je uloga Holandije, kao predsjedavajuće Vijeća EU, da bude pouzdan i efikasan, "pošten posrednik", čiji je cilj postizanje kompromisa među 28 država članica koje čine Evropsko vijeće, kao i unutar Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

 

Holandija će se u tom svojstvu baviti bh. aplikacijom za članstvo u EU i drugim pitanjima  u vezi s proširenjem bloka, naglasio je.

 

Nakon što su Predsjedništvo i ostala tijela EU obavijestila vladu Bosne i Hercegovine da jednoglasnost koja je neophodna u Vijeću još ne postoji, to znači da, trenutno, postoji nedovoljna podrška za odluku da se aplikacija proslijedi Evropskoj komisiji na analizu i savjet, izjavio je Kraak.

 

Uručivanje aplikacije za članstvo ne znači da će Bosna i Hercegovina pristupiti Evropskoj uniji po kratkom postupku. Da bi se to desilo, potencijalni kandidat mora ispuniti brojne - stroge i rigorozne - uvjete. To će zahtijevati temeljne reforme i potrajat će mnoge godine. Aplikacija je važan korak, ali je samo jedan u dugom i zahtjevnom procesu - kazao je holandski diplomat.

 

Odgovarajući na pitanje da li se Holandija zalaže da BiH dobije "zeleno svjetlo" za nastavak narednih faza u integracijskom procesu, Kraak je kazao da holandsko Predsjedništvo EU ne može nikoga prinuditi na donošenje odluke. Ipak, naglasio je, njegova zemlja će ostati tijesno povezana s tim pitanjem - održavat će redovne neformalne sastanke s državama članicama i s Evropskom komisijom da bi nadzirala u kojem obimu postoji podrška odluci da krene ka narednom koraku.

 

- Djelovat ćemo kao nepristrasni, "pošteni" posrednik u bavljenju aplikacijom Bosne i Hercegovine u narednim koracima u okviru procesa donošenja odluka unutar EU - izjavio je holandski ambasador u BiH Jurriaan Kraak za portal European Western Balkans.
 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook