Akcija 'Lištica'

Uhapšene osobe kriminalistički obrađene; devet pušteno, pet će u Tužilaštvo

Hronika12.02.16, 09:58h

Uhapšene osobe kriminalistički obrađene; devet pušteno, pet će u Tužilaštvo
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kriminalistički su obradili 14 osoba koje su jučer uhapšene u akciji kodnog naziva Lištica nakon čega je devet osoba, shodno uputama postupajućeg tužioca, sinoć otpušteno, a pet osumnjičenih osoba inicijala Z.M. (1977.), S.Č. (1987.), G.M. (1979.), LJ.Č. (1968.) i M.K. (1958.) bit će tokom dana predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Veći broj osoba saslušan je u svojstvu svjedoka

 

SIPA će tokom dana Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostaviti odgovarajuće izvještaje o realizaciji naredbi, a aktivnosti u okviru tog predmeta intenzivno se nastavljaju s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

 

Policijski službenici SIPA-e uhapsili su navedene osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca. Procjenjuje se da su pripadnici organizirane kriminalne grupe nezakonitim djelovanjem za tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

 

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva. Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopćeno je iz SIPA-e. 

 

(Oslobodjenje, Foto: Arhiv, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook