Filmski spektakl

Večeras počinje 66. izdanje filmskog festivala u Berlinu

Mediji11.02.16, 19:50h

Večeras počinje 66. izdanje filmskog festivala u Berlinu
U Berlinu večeras počinje 66. filmski festival Berlinale. Jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu bit će otvoren filmskom premijerom braće Cohen, "Ave Caesare"

 

Takmičarski program obilježit će i film bh. redatelja Danisa Tanovića, "Smrt u Sarajevu". Inače, na festivalu će biti prikazan i prvi film o Ani Frank na njemačkom jeziku, jednoj od najpoznatijih žrtava holokausta u svijetu.

 

Festival će ove godine odati i počast nedavno preminulom britanskom umjetniku Davidu Bowieju, prikazivanjem njegovog filma iz 1976 "The Man Who Fell To Earth".

 

Žiri za dodjelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodit će američka glumica i trostruka Oskarovka Meryl Streep, zajedno sa Larsom Eidingerom, Nickom Jamesom, Brigitte Lacombe, Clive Owenom, Albom Rohrwacher, Małgorzata Szumowskom, a žirijem će modreirati. Jenni Zylka.

 

Sa početkom u 14:00 sati održana je i press konferencija povodom premijere filma "Ave Caesar", dok je crveni tepih otvoren u 19:30, gdje su najviše pažnje pokupili bračni par Clooney-Alamudin. 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook