Besima Borić/ Moj stav

Zemljo, na šta si spala: Znam zašto je Zvizdić skrivao da je tekst Odluke o sistemu koordinacije usvojen još 26. januara?!


11.02.16, 17:58h

 

 

Ne mogu se oteti utisku da znam zašto je Zvizdić, i ostali, skrivao da je tekst Odluke o sistemu koordinacije usvojen još 26.1. 2016. godine.


Sve dok nisam čula reakciju iz RS-a , zapravo od Cvijanovićeve i Dodika, imala sam ideju da je razlog bila neka od ucjena i neostvarenih obećanja jednog od partnera, ali sam shvatila da sam potpuno u krivu. Nadam se.


Razlog je, zapravo, stalno odbijanje SNSD-ovih čelnika, odbijanje svega i svačega što miriše na zajednički stav i dogovor na nivou države BiH, bez obzira na korist ili štetu BiH, pa i same RS.


Odlučnost Dragana Čovića da za njegovog predsjedavanja dođe do predaje BH aplikacije za EU, očito je rezultirala dogovorom partnera na nivou države da uspostave Mehanizam koordinacije, usvoje ga na Vijeću ministara i to drže u tajnosti do pred samu predaju aplikacije, očekujući da neće biti ni vremena, a ni hrabrosti da se pokvari ovako važan događaj za BIH.

 

Možda bismo tad mogli partnerima i oprostiti ovo lukavstvo i prevaru koju su smislili, pod uvjetom da im je nijet bio dobar i rezultat pozitivan! Jadna zemljo, na šta si ti spala!


Sigurna sam da se računalo i sa činjenicom da se Vlada RS-a, čitaj SNSD-a, neće odvažiti da se legitimira kao neko ko koči evropske integracije, kao euroskeptik. Jer, potpuno je jasno da su političke stranke iz RS-a koje čine Vijeće ministara, zajedno sa HDZ i SDA, prihvatile Mehanizam koordinacije takav kakav je objavljen u Službenom glasniku.


Ali , ne lezi vraže! Cvijanovićeva u velikom Dodikovom stilu uzvikuje da Zvizdić može Mehanizam okačiti na rever. I, eto, to je ta bh. stvarnost iz koje nikako da izađemo čak i kad Vijeće ministara jednoglasno donese neku odluku.
 

Doduše, ne znamo da li je jednoglasno, ali da nije, već bi se čulo. Da li će ova poruka biti dovoljna tzv. Međunarodnoj zajednici? Da li će konačno shvatiti u čemu je problem i ko je i šta je problem? Očito su se partneri na nivou države ponadali da hoće. Iskreno, svi bismo se obradovali.


Možda bismo tad mogli partnerima i oprostiti ovo lukavstvo i prevaru koju su smislili, pod uvjetom da im je nijet bio dobar i rezultat pozitivan! Jadna zemljo, na šta si ti spala!


Druga je priča to da je teško zamisliti nešto kompliciranije od ustavno-pravne strukture dejtonske BIH. Čitajući Odluku o sistemu koordinacije, brzo ćemo shvatiti da ima - kompliciraniji je Mehanizam koordinacije! Ako neko razumije šta je pisac htio da kaže, neka brzo objasni javnosti.


Naravno, samo ne to da su se dogovorili da se ništa neće moći dogovoriti, jer to i sami vidimo. Što jednostavno, kad može komplicirano!?

 

A onda će neko slavodobitno zaključiti da nam, kad bolje razmislimo , i ne treba ta EU. Pa kud smo navalili? Polako, ima vremena do narednog izbornog ciklusa. I dalje...


Predstavnik predstavnika već predstavljen, pa ponovo predstavlja ili u grupi, podgrupi, konferenciji, podkonferenciji, ovom ili onom obliku predviđenom u osamnaest članova Odluke. Ko će koga koordinirati, o čemu i kada, u kojem roku i zašto baš to, teško da će se rasplesti do 15. februara, kada je predviđena svečana predaja Aplikacije, a poslije nije ni bitno. Uslijediće fotografije, osmjesi, čvrsti stisak ruke koji će odagnati čak i zabrinutost sa lica, a grč može i sutra, samo neka nam prođe ovaj sjajni trenutak.


Samo da ne krenu u sve te koordinirajuće oblike primati nove namještenike, administraciju, tetiće, amidžiće, sestre i supruge. Nadajmo se da su uposleni u administraciji dovoljno osposobljeni i educirani da to mogu obavljati i za vrijeme radnog vremena ili , još bolje, prekovremeno, dobro se plaća.


Vjerovatno bolje od odvojenog života koji je ponovo sramno uspostavio Novalić, što njegov ministar Džindić pravda činjenicom da je inicijativa pokrenuta još dok je DF bio u koaliciji. A iznos  skoro da je u visini minimalne radničke plate. Ali, treba razumjeti da je odvojeni život  istinska društvena opasnost. I bol.Priznajem. Važno je da oni gladni i iscrpljeni radnici Livnice nisu društvena opasnost. A za odvojeni život će dobiti prazno i lažno obećanje koje im je donio premijerov savjetnik. koji je i sam doveo svoje radnike do ruba. Za bol, manje-više.

Ali, neka samo prođe ovaj 15.februar.


Napravićemo mi odmah od ponedjeljka pravnu državu. I koordinirati, koordinirati sve dok se ne umorimo. A onda će neko slavodobitno zaključiti da nam, kad bolje razmislimo , i ne treba ta EU. Pa kud smo navalili? Polako, ima vremena do narednog izbornog ciklusa. I dalje.


Pa budućnost je pred nama. Ko je rekao da nemamo više vremena?

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook