Pale teške optužbe

Cvijanović: Crnadak nije ni prstom mrdnuo da pomogne da BiH preda kredibilnu aplikaciju!

Front11.02.16, 15:35h

Cvijanović: Crnadak nije ni prstom mrdnuo da pomogne da BiH preda kredibilnu aplikaciju!
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović saopštila je danas da je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak odlučio da prodaje maglu i do besmisla ponavlja fraze o opredijeljenosti domaćih vlasti za evropski put, a da pri tome nije ni prstom mrdnuo da pomogne da BiH preda kredibilnu aplikaciju za članstvo

 

Komentarišući izjavu Crnatka da on nije vidio komentare Vlade RS-a oko sporne odluke o mehanizmu koordinacije, Željka Cvijanović je rekla da bi bilo normalno da on, kao ministar iz RS-a, bude zainteresovan za stavove Vlade RS-a o svakom važnom pitanju, pa tako i mehanizmu koordinacije, umjesto što je sav posao prepustio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

 

"Bilo bi logično i da je prije nego što je u Savjetu ministara glasao za spornu odluku o mehanizmu koordinacije uporedio taj tekst sa tekstom koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a za koji je glasala i njegova partija - PDP. Da je uporedio, vidio bi razlike. Osim toga, bilo bi logično i da je prije nego što je glasao za spornu odluku zatražio stav institucija RS-a, jer su one te koje imaju jednu od ključnih uloga u sistemu koordinacije i ukupnom procesu evropskih integracija, ali nije", navodi se u saopštenju Željke Cvijanović.

 

Prema njenom mišljenju BiH se na ovaj način "blamira i pred onima u EU koji su spremni da progledaju kroz prste, a pogotovo pred onima koji tačno znaju koliko je aplikacija daleko od kredibilne".

 

"Ovako su institucije BiH odlučile da prebace vruć krompir u ruke EU, koja trenutno ima većih problema nego da se bavi jeftinim trikovima. Da se tako podnosi aplikacija po sistemu "evo vama aplikacija, pa vi sad gledajte u Briselu šta ćete s tim", onda bi tom triku pribjegli i pametniji od BiH. Ali, nisu, baš zato što su pametniji, i što se to tako, jednostavno, ne radi", poručila je Cvijanović.

 

Crnatku i institucijama BiH predložila je "da se uozbilje i da iniciraju sastanak na kojem će se provesti usaglašavanje svih nivoa vlasti oko rješenja o mehanizmu koordinacije, kao i o drugim stvarima bez kojih BiH ne može podnijeti kredibilnu aplikaciju, niti provoditi dalje korake na evropskom putu". 

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook